Komoly befektetési lehetőségnek ígérkezik a metaverzum ingatlanpiaca?

A metaverzum lehetőségeinek és a decentralizált technológiáknak köszönhetően az ingatlanpiac örökre megváltozhat – vajon megéri beszállnunk?  

Míg Mark Zuckerberg, az egykori Facebook atyja szerint a metaverzum a jövő, mások szemében a jövő már réges-régen elkezdődött. Neal Stephenson sci-fi író volt például az első, aki a „metaverzum” kifejezést boncolgatta 1994-ben, mégpedig a Snow Crash című regényében. 2003 óta emberek millió dolgoznak, játszanak és tengetik mindennapjaikat a metaverzumban, többek között az online Second Life világában. A 2000-es évek első évtizedében virágkorát élő, néhol modernebb grafikával ellátott játék bár messze áll a manapság emlegetett digitális vízióktól, a Meta és a Microsoft ötleteitől, a virtuális valóság, ahol az emberek interakcióba léphetnek egymással, már egyáltalán nem újkeletű jelenség.

Akad azonban valami, ami tetemesen megváltoztathatja a hagyományos ingatlanpiacot: a Decentraland, mindenkori legismertebb Ethereum-alapú virtuális játék ugyanis felhasználók millióit ösztönzi digitális ingatlanokkal való kereskedésre. A Decentraland Alapítvány egyébként 2015-ben jött létre, és a projekt 2017-es kezdeti érmekibocsátása már akkoriban is mintegy 26 millió dollárral gazdagította a vállalatot. A platform által kínált rengeteg lehetőség és tennivaló közül sokak szeme leginkább a digitális ingatlanpiac jövedelmezőségén akadt meg, és mára már felhasználói több millió dollárért vásárolnak földet a metaverzumban.

Egyre világosabbá válik tehát, hogy a digitális tér ingatlanai az elkövetkező években hatalmas szerepet fognak játszani a globális ingatlanpiacon. Nem is olyan régen például a Tokens.com kanadai befektetési cég 2,5 millió dollár értékben vett telket a Metaverse Group virtuális ingatlanokkal foglalkozó vállalat közreműködésével. Bár a LAND-ek árai folyamatosan emelkednek, és a vevők szó szerint kiugranak bőrükből a virtuális földek miatt, egyre többen szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a digitális ingatlanokba való befektetés valóban bölcs dolognak bizonyul majd a későbbiekben.

Csak egy újabb hájp, vagy komoly befektetési lehetőség?

A digitális ingatlanvásárlás körüli hájp különösen a koronavírus megjelenésével alakult ki, hiszen egyre több ember kényszerült interneten keresztül integrálódni egymással. Azt most leszögezhetjük, hogy a digitális ingatlanvásárlás esetében az átlagember igencsak nagy hátránnyal indul. Az ingatlanok iránti érdeklődőknek ugyanis rengeteg versenytársa akad – nevezetesen a hírességek, akik aztán egy percig sem zsugoriak, ha a digitális ingatlanvásárlásról van szó. Szeptember végén például a The Sandbox bejelentette, hogy partnerséget kötött a legendás Snoop Dogg rapperrel, aki ennek köszönhetően a metaverzumban állíthatta fel kastélyát és NFT-gyűjteményét. Nemsokára pedig már Paris Hiltont láthattuk az október végén megrendezett, első Metaverzum Fesztivál nagyszínpadján.

A metaverzum iránti érdeklődés a Meta és a Microsoft mellett piacon lévő óriáscégeket sem kerülte el, és szívesen beszállnának a buliba. A hagyományos ingatlanokhoz hasonlóan pedig, amelyek gyakran még a nehéz időkben is megőrizik értéküket, a kriptovaluták kilengése sem tántorítja el a metaverzumba fektetőket. A magas árak egyébként abból is adódnak, hogy a digitális világ földterületei korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésünkre, a befektetési cégek pedig éppen ezért mindent megmozgatnak, hogy egyre több részesedésre tegyenek szert a metaverzum világában.

Az árak változása, a népszerűség, meg persze – a hagyományos ingatlanokkal ellentétben – a virtuális földterület felvásárlásának és eladásának egyszerűsége hozzájárul ahhoz, hogy a metaverzum ezentúl sokkal több legyen, mint egy elcsépelt divatszó. Az internet kezdeti korszakában a tartománynevekért (angolosan domainnév) folytatott versenyhez hasonlóan, az ügyes befektetők, akik még időben bevásárolnak ingatlanokból, számos előnyt élvezhetnek majd a metaverzumban. Ahogyan pedig a virtuális világ egyre több teret nyer, a digitális ingatlanok is fejlődni fognak. Érdemes tehát még a piaci görbe felfutása előtt tanulmányozni a metaverzum ingatlanboomját, hogy megelőzzük az álmatlan éjszakákat.