Több pénzt lehetne keresni a metaverzumban mint egy banknál?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A 27 éves Sam Peurifoy, a Floating Point Group kriptovaluta kereskedéssel foglalkozó vállalat pénzügyi igazgatója érdekes gondolatokat osztott meg arról, hogy mennyi pénzt lehet keresni a metaverzumban. Sam hobbija az utóbbi időben az Axie Infinity nevű, Ethereum alapú, NFT videójáték kimaxolása volt.

Az Axie Infinity játékban a játékosok pokémon szerű kis virtuális lényeket gyűjthetnek, majd területeket hódíthatnak meg az állatkáik segítségével. A jól teljesítő, valamint a közösséget aktívan építő játékosok tokeneket kapnak jutalom gyanánt. Az Axie Infinity assetjeinek többsége  (a játékban található fileok, program kódok, 3D objektumok, textúrák stb. stb.) szabadon hozzáférhető bárki számára, ami arra szolgál, hogy külsős fejlesztők is tudjanak kiegészítőket, módokat és javításokat kiadni a játékhoz.

Bár ez elsőre furcsán hangozhat, akik jártasak a videojátékok világában azok számára köztudott, hogy a rajongók akár több száz órát is beleölnek egy-egy saját kiegészítő, vagy apró változtatás hozzáadásához, amivel izgalmasabbá, szebbé vagy jobbá teszik az eredeti játékot, esetleg új tartalmat adnak hozzá (pl. egy új begyűjthető karakter), stb. stb. Ez még úgy is működik, hogy a játékok túlnyomó többségének esetén a “modderek” a hírnéven és a népszerűségen kívül, anyagilag semmit nem profitálnak abból, hogy extra tartalmakat készítenek a játékhoz.

Évi 26 millió forint? Inkább a videojáték

Ezzel szemben az Axie Infinity metaverzumban nem csak a modderek, hanem maguk a játékosok is  valódi pénzre váltható jutalmakban részesülhetnek, csupán azért, mert játszanak a játékkal. A jutalomtokeneket aztán amellett, hogy különböző dolgokra fel lehet használni, pénzért szabadon lehet adni-venni is, a piac által meghatározott tetszőleges áron. Mindennek hatására rengeteg, főleg a világ kevésbé szerencsésebb részéről érkező játékos tölt el egyre több időt az NFT metaverzumban játszva, pusztán azért, hogy az így szerzett tokeneket fiat pénzért értékesítse. A vásárlók jellemzően más játékosok, akiknek nincs türelmük napokat eltölteni feladatok végrehajtásával, azért, hogy valamit megépíthessenek, vagy fejleszthessenek a metaverzumban, ezért inkább egyszerűen megveszik a szükséges tokeneket. Persze ahogy nő a metaverzumban pénzt keresni szándékozó játékosok száma, úgy nő a spekulánsok száma is, akik csak azért vesznek tokeneket, hogy azokat egyből megpróbálják magasabb áron továbbadni.

Sam, aki naponta már szinte annyi időt tölt el a játékkal, mint egy átlagos ember a munkahelyén, korábban a híres amerikai befektetési bank, a Goldmann Sachs alkalmazottja volt, eredeti végzettségét tekintve kémiából doktorált. Arra, hogy pontosan mennyi pénzt lehet keresni a metaverzumban Sam nem adott egyértelmű választ, de azt kiemelte, hogy azért jött el többek között a Goldmann Sachstól, mert a metaverzumban játszani jelenleg egyszerűen jobban megéri neki.

A Goldmann Sachsnál a híresen kemény munkakövetelmények mellé híresen magas juttatások is járnak. Az átlagos fizetés a cégnél évi bruttó 82,904 dollár, azaz havi körülbelül bruttó 2,200,000 forint. Ha pedig igaz az, amit Sam mond, akkor úgy tűnik, hogy a jelenlegi token hypenak köszönhetően pillanatnyilag ennél is több pénzt lehet keresni a metaverzumban, egy egyszerű videojátékot nyomogatva, már ha valaki elég ügyes játékos.

( Forrás )