Komoly biztonsági kihívásokról beszél egy Lightning fejlesztő

A Bitcoin világában az egyik legdinamikusabban fejlődő szektor a második réteges Lightning Network megoldása. Elég sok új fejlesztésről és bővülésről adhattunk hírt vele kapcsolatban mostanában. Célja a Bitcoin tranzakciók skálázhatóságának és hatékonyságának javítása a fő láncon kívüli tranzakciók lehetővé tétele. Ezen keresztül a felhasználók csatornákat nyithatnak, tranzakciókat hajthatnak végre a fő láncon kívül, majd a végső eredményt rendezhetik a Bitcoin blokkláncán.

Kihívások várnak a Lightning és a Bitcoin hálózatára is

Nemrégiben váratlan hír érkezett, amikor az egyik biztonsági szakértő és fejlesztő, Antoine Riard bejelentette, hogy nem dolgozik tovább a Lightning fejlesztésén. Az indoka is váratlan, azt állítja, hogy biztonsági problémák és alapvető kihívások miatt teszi ezt. A Linux Foundation levelezőlistáján és a Githubon is megjelent posztok szerint egy új típusú helyettesítő ciklusos támadás a Lightning hálózatát veszélyes helyzetbe sodorhatja. Ez a típusú támadás a Lightningon nyitott fizetési csatornákat tudja támadni. Konkrétan kihasználja az egyének mempoolja közötti különbségeket, hogy ellopja a csatorna egyik résztvevőjének tőkéjét.

Tegyük hozzá, hogy a Githubon olvasottak szerint azért ehhez kifejezetten tapasztalt ember kell, elég sok tőkével. Plusz a sebezhetőség már 2022 óta ismert és azóta a Lightningon elég sok olyan biztonsági fejlesztés történt, ami csökkenti egy ilyen támadás esélyét. És hát ami a legfontosabb, még sosem történt meg élesben ilyen támadás és csak egy csatorna résztvevői között történhetne. Antoine Riard mindenesetre nagyon aggódik a lehetőségek miatt, annak ellenére, hogy ő is elismeri bizonyos szintű biztonsági védelmek meglétét. Riard szerint az egyetlen megoldás, ha a mögöttes Bitcoin hálózatán is eszközölnek néhány változtatást. És mint tudjuk, ehhez azért a teljes közösség támogatása kell az átláthatóság mellett. A fejlesztő egyébiránt nem hagyja el a hálózatot, a Bitcoin hálózatán tovább fog dolgozni, amelynek szintén komoly kihívásokkal kell szembenéznie.