Komoly kihívóra találhat az Ethereum: a Cosmos három programnyelvvel jön

A blokkláncok interoperabilitására koncentráló Cosmos lehet az okosszerződések királyának titulált Ethereum eddigi legkomolyabb kihívója. Egy friss jelentés szerint a Cosmoson három programnyelven is lehet majd okosszerződéseket írni.

Az első nyelvet, amit a Cosmos támogatott az Ethermint volt, ami közvetlen replikája az Ethereum okosszerződés nyelvének a Soliditynek. A most bejelentett másodikat Secure EcmaScript-nek (SES) nevezik, és a JavaScript okosszerződések írására specializált változata, amit a blockchain startup Agoric fejlesztett ki. A harmadik pedig a JPMorgan blockchain spinoffjának, a Kadenának az okosszerződés nyelve, a PACT lesz Kadenamint néven.

“Célunk, hogy ipari szintű okosszerződés nyelvünk legyen a Cosmoson, hogy több választási lehetőséget kínáljunk a fejlesztőknek,” nyilatkozta egy interjú során a Kadena alapítója, Stuart Popejoy a CoinDesknek.

Elmondása szerint az általuk fejlesztett programnyelv az Ethermintet is veri, mivel gyorsabban és biztonságosabban vele dolgozni.

Természetesen az Ethereum sem ül a babérjain, hiszen a fejlesztőik többsége tisztában van a Solidity korlátozottságával és ezért a jövő évre várható Ethereum 2.0 fogja felváltani az ethereum virtuális gépet, ami után a fejlesztők már több programnyelv közül is választhatnak okosszerződés írásra.

A Cosmos a biztonságra megy rá

A Solidityvel szemben a Cosmos nyelvei a megváltoztathatatlanság és megállíthatatlanság helyett a biztonságra törekednek.

A Solidityvel szemben a PACT és a SES is object-capability biztonsági modellel jön, ami azt jelenti, hogy az engedélyeket egy okosszerződésben dinamikusan és gyorsan lehet frissíteni, így adva biztonságos hozzáférést a felhasználóknak az alkalmazás adatainak különböző részeihez.

A megoldás példaként ahhoz hasonlítható, hogy anélkül adod át az autókulcsodat egy sofőrnek, hogy a kocsi tulajdonjogát is átruháznád rá.

A Cosmos hálózatnak pedig pontosan ez lesz a lényege: hogy a különböző blokkláncok és okosszerződések között átjárást biztosítson anélkül, hogy azokat módosítani kellene.

A Cosmos, bár elkötelezett fejlesztői közösséggel rendelkezik, azért az Ethereumtől még fényévekre van, már ha rendszerszinten vizsgáljuk. Az Ethereum amellett, hogy komoly fejlesztőgárdával rendelkezik, egy több milliós közösség is támogatja, hogy a fejlesztőkbe vetett bizalmukat ne is említsük. A Cosmos egyelőre a fejlesztés terén jeleskedik, a közösségépítés terén annál kevésbé.