Komoly módosítás az FTX felszámolási tervében, lesz hatása a piacokra?

Az FTX Trading Ltd., a kriptopiac egyik meghatározó szereplője nemrégiben az utolsó pillanatban módosította felszámolási terveit, elkerülve a nyilvános értesítés szükségességét. Ezzel a stratégiailag jól megfontolt lépéssel a cég el szeretné kerülni a piacokat megrázó hatásait egy adott nagyobb tranzakciónak. Az FTX bíróság által jóváhagyott felszámolási tervében benne van bizonyos digitális eszközök értékesítése vagy mozgatása. Ezt a folyamatot a tranzakciók integritásának és a hitelezők érdekeinek figyelembevételével kell végrehajtani.

Az FTX módosítása egyértelműen jó lépés a piac számára

A felszámolási tervben azonban az is benne van, hogy hetente akár 100 millió dollárnyi kriptót is értékesíthet a cég. És ennek az elméleti lehetőségnek már most is komoly hatása van az árakra. Az emiatt kialakult piaci helyzetnek és felfokozott hangulatnak valószínűleg jót fog tenni ez a módosítás a felszámolási tervben. A kriptopiac volatilitását nézve egy 100 millió dolláros bejelentett heti értékesítés akár pánikhoz is vezethet, ami több token esetén bedöntheti az árakat. Mostantól viszont egy ilyen értékesítést a közösség akkor fog csak megtudni, amikor megtörténik.

A bírósági végzés azt is lehetővé teszi az FTX számára, hogy kérelem benyújtása után fedezeti megállapodásokat kössön. Ezek további pénzügyi védelmet nyújthatnak a nagyszabású eszközfelszámolással járó kockázatokkal szemben. Tehát ez a mostani módosítás egyértelműen a piaci érdekeket szolgálja és valamennyire képes lehet csökkenteni a felszámolással járó piaci hatásokat. Viszont felmerülhet a transzparencia és átláthatóság kérdése, bár a terv módosítását jóváhagyó bíróság szerint az összes érintett fél érdekeinek ez a leginkább megfelelő lépés.