Komoly növekedést mutatott be a Cardano hálózata áprilisban

A Cardano Foundation, a Cardano blokklánca mögött álló alapítvány nagyon biztató blokklánc adatokat közölt 2023. áprilisára. A dízájnos kis grafikájukból, amit a Twitteren osztottak meg, kiderült, hogy áprilisban 65,6 millió tranzakció történt a láncon, ami 2,49%-os növekedést jelent. A tárcák száma is 1,19%-os emelkedést mutatott be és most már 4,07 millió Cardano tárcáról beszélhetünk.

A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a Cardano stabilan növekszik

A Plutus scriptek száma elérte az 5419-et, ami 3,53%-os emelkedést jelent. Aktuálisan 8,07 millió natív token van forgalomban, ami szintén erős növekedést jelent. A tranzakciók harminc százalékáról mondható el, hogy okosszerződéseket használt. A metadata típusú tranzakciók az összes tranzakció 21%-át tették ki, míg a tranzakciók 49%-a egyszerű tranzakció volt. Amit még ki kell emelni a Cardano kapcsán, hogy a FluidTokens, ami egy peer-to-peer kölcsönzési protokoll, rövidesen az Aiken programnyelvre mozdul át az okosszerződéseinek fejlesztéséhez.

Arra számít mindenki, hogy nem csak a FluidTokens, de az egész Cardano ökoszisztéma profitálni fog ebből a lépésből. Főleg azért, mert az Aiken használatával az okosszerződések kisebbek lesznek, tehát a költség is csökkenni fog. Hiszen a Cardano hálózaton az okosszerződések díját a szerződést végrehajtó script mérete határozza meg. Ráadásul az Aiken elég felhasználóbarát is, így a fejlesztőknek könnyebb okosszerződéseket írni. Szemben a Cardano alap okosszerződéses nyelvével, a Plutusszal, ami egy tapasztalt fejlesztő számára azért komoly kihívásokat jelenthet.