Komoly reguláció alá vetné a stabilcoinokat az Európai Bizottság, a banklobbi kezébe adná a felügyeletet

Az Európai Bizottság (EB) szigorú felügyelet alá vetné a lényegesebb kriptovalutákat, mint például a rögzített árfolyamú, dollár- és eurófedezetű stabilcoinokat, illetve a Facebook libra pénzét, aminek értékét egy devizakosár fogja garantálni.

A hírt az Euractiv publikálta először, ami egy kiszivárgott 167 oldalas kriptovaluta szabályozási vázlatra hivatkozik.

A jelentés szerint a szabályozással a bitcoin (BTC) magas volatilitását is orvosolnák a libra által jelentett “rendszerszintű kockázattal” együtt. A feladatra egy új felügyeleti szervet hoznának létre, ami maga alá gyűjtené a meglévő nemzeti és kontinentális szabályozó testületeket. Az új felügyeletet az Európai Bankhatóság vezetné (EBA).

A követelmények az adott digitális eszköz veszélyszintjéhez lennének kötve szigorúbb előírások alkalmazásával a “lényeges e-pénz tokenek” esetében, mint amilyen a libra és az USDT is.

A vázlat értelmében például a libra pénzt kibocsátó Libra Szövetségnek hitelintézetté vagy elektronikus pénzkibocsátó intézetté kell válnia, amit az EBA felügyel. Ez azt jelenti, hogy kvázi ugyanazoknak a követelményeknek kellene majd megfelelnie az e-token kibocsátóknak, mint a bankoknak, írja az Euractiv.

A Facebook a 2.7 milliárd fős felhasználóbázisával a nemzeti fizetőeszközök (de még a dollárnak is) egyik legkomolyabb kihívója a globális digitális pénz koncepciójával. A hatóságok szerint a libra bevezetése akár destabilizálhatja is a nemzeti monetáris politikákat, potenciálisan a pénzmosás eszközévé válhat és csökkenti a személyes adatok védelmét. Egyes kormányok, mint Franciaország és Németország egyenesen betiltaná használatát.

Pénteken Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia adott ki egy közös nyilatkozatot azt javasolva, hogy a stabilcoinok legyenek betiltva mindaddig, amíg nincs minden vonatkozó szabályozási és felügyeleti kérdés megválaszolva, írta a Reuters még aznap.

A Bizottság vázlata értelmében a digitális eszköz fejlesztőknek egy fehér könyvet kell kiadniuk amiben részletezik a tokenre, kibocsátóra, kereskedési platformra stb. vonatkozó minden lehetséges információt annak érdekében, hogy a “vásárlók tájékozott vásárlási döntést hozzanak és tisztában legyenek az ajánlathoz kapcsolódó kockázatokkal.”

A dokumentumokat a nemzeti hatóságoknak is jóvá kellene hagynia, ami évekre, ha nem évtizedekre kitolná egy digitális eszköz piacra jutását. A vázalt alapján a felügyelet legfőbb nyertese a banklobbi csoportnak is feltüntethető EBA lenne, ami jogosult lenne a tokenkibocsátók felülvizsgálatára, auditálására és a bejelentett székhelyeiken nyomozásba kezdhet, továbbá akár az éves bevételük akár 5%-át is kiszabhatná a digitális eszköz kibocsátó cégekre büntetésként vagy “vagy kétszeresét annak a nyereségnek vagy elkerült veszteségeknek, amelyet ezek a rendszerszintű kriptopénzek okoztak a jogsértések miatt.”

Az Euractiv információi szerint a vázlat végleges formája még az évben elkészülhet.