Konya, az intelligens város: saját kriptovaluta és blokklánc alapú közügyek

Konya városa saját kriptovalutát akar kibocsátani és egy blokklánc alapú pénzügyi ökoszisztémát létrehozni.

Konya városa Törökország egyik legnagyobb kulturális központja, mely híres gyönyörű mecseteiről, gazdag történelméről és elképesztő látnivalóiról. Most azonban egy egészen más területen válhat ismertté. Az anatóliai település ugyanis egy Tudományos és Technológiai Völgyet állított fel a Konya Tudományos Központ vezetésével. A kezdeményezés keretében egy olyan csapatot verbuvált, amely blokklánc alapú rendszert hoz létre az önkormányzati szolgáltatások számára.

Konya polgármestere, Uğur İbrahim Altay a január 16-án tartott ankarai intelligens városok kongresszusán arról beszélt, hogy a török település milyen innovatív megoldásokon gondolkodik. A blokklánc alapú pénzügyi rendszer mellett ugyanis, saját városi kriptovalutát is szeretne kibocsátani.

Dr. Ali Osman Çıbıkdikennel, a Konya Tudományos és Technológiai Völgy vezetője a városi érme projektről osztott meg bővebb információkat. Çıbıkdiken, aki több blokklánc projekt, többek között a TrueFeedBack tanácsadója is, azt nyilatkozta, hogy “hét blokklánc fejlesztő csapat dolgozik a városi projekten. Elsőként a társadalmi programok blokklánc alapon történő finanszírozásának lehetőségeit keresik.”

A projekt lehetővé tenné az önkormányzat és más érdekelt felek számára, hogy blokkláncon kezeljék a szociális segélyre félretett tartalékalapot. A város célja az, hogy hat hónapon belül elindítsa a prototípust és egy éven belül működésbe hozza a már végleges változatot. Konya azt reméli, hogy globális szinten is elismert lesz a projekt, amit majd később más önkormányzatok is alkalmazhatnak. Çıbıkdiken azt mondta:

A város saját kriptovalutáján dolgozunk, amelyet szociális segélyprogramokban, önkormányzati társaságok tevékenységeiben, a tömegközlekedésben és a környezetvédelmi szolgáltatásokban fogunk használni. Ez a blokkláncon alapuló helyi ökoszisztéma Konya város polgárainak érdekeit szolgálja majd. A projekt egy fizetési rendszer fejlesztését is magában foglalja, így a lakosok kriptovalutával fizethetik az önkormányzat által nyújtott szolgáltatásokat.

Az intelligens város és a blokklánc

Konya városának több mint 2,4 millió lakosa van, így nem okoz majd problémát a blokklánc prototípusának tesztelése.  A város már most is kiemelkedő helyen szerepel, ami az intelligens és innovatív ötleteket illeti. A Konya Kereskedelmi Kamara részletes jelentése szerint a város több mint 10 különféle intelligens projekttel rendelkezik, kezdve a fizetési rendszertől az érintés nélküli hitelkártyák használatáig. Még egy Mesnevi nevű mobil alkalmazásuk is van, amely Rumi legkiválóbb műveit mutatja be a világ több különböző nyelvén. A blokkláncon alapuló városi érmét a jövőben fizetőeszközként lehet majd használni olyan közszolgáltatások igénybevételénél, mint például a kerékpárbérlés, az intelligens szállítás és az elektromos buszok.

Törökország a kriptoszektor kiemelkedő országa lehet

Törökországban hatalmas változások következhetnek be az elkövetkezendő években. Tavaly év végén Erdogan elnök a digitális török líra bevezetését sürgette, emellett bejelentették a nemzeti blokklánc infrastruktúra programját is. A BlockchainIST Center isztambuli, egyetemi finanszírozású központ nemrégiben pedig bemutatta a következő nemzedék blokklánc projektjeinek fejlesztési terveit. Az országban bekövetkező pozitív fejleményekre a kriptotőzsdék is felkapták a fejüket. Sorba nyitják helyi irodáikat szerte az országban. Először a Huobi jelent meg Törökországban, amit követett a Binance. Nemrégiben a Huobi csatlakozott a Blockchain Turkey platformhoz is, amely keretében a helyi blokklánc ökoszisztéma fejlesztésén fog dolgozni.