A koronavírust kihasználva lopnak kriptovalutát a csalók, finn és orosz tőzsdéken köt ki a pénz

A legfrissebb jelentések szerint rengeteg a koronavírussal visszaélő csaló. Az illegálisan szerzett kriptovalutákat finn és orosz kriptotőzsdékre továbbítják az elkövetők.

Az AML 2020 első negyedéves kriptovaluta bűncselekményekről szóló jelentését alapul véve a CipherTrace blokklánc követő vállalat arra jött rá, hogy az illegálisan szerzett kriptovaluták nagy része finn és orosz kriptotőzsdéken landol. Az elmúlt három évben ez a második alkalom, hogy Finnország kriptotőzsdéi a top 3-ban szerepelnek.

A CipherTrace szerint a finn platformok fogadják a világ illegális kriptovaluta utalásainak több mint 12%-át. Ezen tranzakciók 99%-át a LocalBitcoins felületén keresztül indították. Az orosz kriptotőzsdék is népszerűek az illegális kriptovaluta ügyletek során, hiszen a világ tranzakcióinak 5,3%-a hozzájuk fut be. Az orosz kriptotőzsdékre irányuló tranzakciók többsége a Hydra dark webről származott.

Összességében elmondható az, hogy 2020 első 5 hónapjában a kriptovaluta lopások értéke elérte az 1,36 milliárd dollárt. Tavaly egész évben összesen 4,5 milliárd dollár volt a törvénytelenül szerzett digitális valuták értéke, míg 2018-ban mindössze 1,7 milliárd dollár.

A koronavírus miatt kialakult helyzetet használták ki a csalók

A jelentésben a szakértők azt állították, hogy a koronavírus járvány ideje alatt jelentősen megugrottak a kriptovaluta csalások és lopások. Az elkövetők nagyjából 1 milliárd dollárt csaltak ki több mint 715 000 áldozattól a COVID-19 vírusra hivatkozva.

A pandémia miatt az adathalászatra irányuló kísérlet volt a leggyakoribb. A dark weben értékesített vírus elleni gyógyszerek és úgynevezett túlélő csomagok értékesítése többnyire sikertelen volt. Hiába próbálkoztak a COVID-19 tesztek, FFP3 maszkok és fertőtlenítők értékesítésével, nem volt rájuk igazán nagy kereslet.

Új zsarolóprogramok jelentek meg a COVID nevét felhasználva. Ilyen zsarolóprogramok voltak a Corona Ransomware, a CoronaVi2022, a N2019cov, és a SARS-CoV-2. Ezekkel többnyire kórházakra és egészségügyi intézményekre csaptak le a bűnözők. A koronavírussal kapcsolatos csalások száma gigászi méreteket öltött. Több szervezetet céloztak meg vele, mint például az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) és a kanadai Vöröskeresztet is.

A CipherTrace jelentés kiemelte továbbá azt is, hogy a nemzetközi pénzátutalások tekintetében nőtt a bitcoin (BTC) népszerűsége. Egyre többen használnak bitcoint a határokon átnyúló fizetésekhez, amelyet feltételezhetően az AML pénzmosásra vonatkozó jogszabályok idéztek elő.