Egyre nagyobb korreláció figyelhető meg az arany és a bitcoin között

A világban tomboló koronavírus-járvány ellenére a részvénypiacok továbbra is emelkednek. A befektetők mindenesetre egyre jobban tartanak egy esetleges összeomlástól.

Emiatt egyesek olyan biztonságos eszközök felé fordulnak, mint az arany vagy maga a bitcoin.

Egy neves gazdasági tanácsadó megjegyezte, miszerint számos „aggasztó jel” figyelhető meg most a piacon.

Tovább növekedett ezzel azon hozzáértők száma, akik már egy ideje kongatják a vészharangot és próbálják felhívni a figyelmet arra, milyen elképesztően eltávolodtak a részvényárfolyamok a valóságtól.

Minden szem a Bitcoinra szegeződik

Az éppen zajló pandémia hihetetlen mértékű munkanélküliséget idézett elő világszerte. A helyzet a jegybankokat arra kényszerítette, hogy soha nem látott mértékű pénznyomtatásba kezdjenek.

A bitcoinbefektetők és aranymegszállottak ebben látják annak okát, miért helyeznek a befektetők most nagyobb hangsúlyt azokra a „kemény eszközökre”, amelyek értéküket főleg ritkaságuknak köszönhetik.

Az arany már évszázadok óta biztonságos menedéknek számít. Hogy képes lesz-e felülkerekedni a makrogazdasági tendenciákon, az hamarosan kiderül.

Mohamed El-Erian, a Pimco befektetési bank volt vezérigazgatója és az Allianz vezető gazdasági tanácsadója egy nem régi véleménycikkben fejtette ki, miszerint számos olyan aggályos jel van jelen a részvénypiacokon, amelyeket folyamatosan figyelemmel kísér.

Rámutatott a vállalati csődök növekedésére, a jelzáloghitelek mértékére, a lakásbérleti díjakra, valamint számos olyan tényezőre, amelyekből egyértelműen látszik, mi vár a gazdaságra.

Javaslatai közt szerepel, hogy a befektetőknek távol kellene tartaniuk magukat azoktól az eszközöktől, amelyek „elképesztően eltávolodtak” a valóságtól.

„Ahelyett, hogy olyan eszközöket vásárolnának, amelyeknek értéke elképesztően eltávolodott a mögöttes vállalkozásoktól és gazdasági fundamentumoktól, a befektetőknek gondolniuk kellene befektetési eszközeik értékének visszanyerésére is.” – mondta.

Habár a bitcoinnak nem sikerült biztonságos menedékként szolgálnia február végén, március elején, továbbra is árral szemben úszik a gazdaság válságos vizében.

Az Arcane Research egy nem régi jelentése szerint annak ellenére, hogy a BTC sokkal volatilisabb, mint az arany, a két eszköz mégis hasonló megtérüléseket hozott befektetői számára az elmúlt két évben:

A bitcoin (fekete) és az arany (türkiz) áralakulása 2018 szeptemberétől. Forrás: Arcane Research, Digital Assets Data.

„Kétéves viszonylatban vizsgálva a bitcoin megtérülése többé-kevésbé ugyanolyan volt, mint az aranyé, jelentősen nagyobb volatilitás mellett.”

(Forrás: Cryptoslate)

Kapcsolódó: