Korreláció-gyanús: ha gyengül a jüan, erősödik a bitcoin?

  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egy újabb érdekes lehetséges korrelációnak lehetünk tanúi kibontakozni a bitcoin (BTC) piacán. Ahogy a kínai jüan (CNY) egy éve nem látott gyenge árfolyamokon kereskedik a dollárral szemben, úgy indult meg felfelé a bitcoin árfolyama is.

Historikusan szemlélve többször is előfordult, hogy a bitcoin árfolyama jobban teljesített, mikor a kínai jüan gyengülésen ment át.

Mára egy dollár ára 7.15 jüanra emelkedett, ami közelít a 2019. szeptemberi rövid távú mélypontjához, januárhoz képest pedig mintegy 2.81 százalékkal olcsóbb a CNY az USD-vel szemben.

A gyengülés mögött egyértelműen geopolitikai döntések állnak miután az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki a Hongkongban bevezetendő kínai biztonsági intézkedések miatt és kijelentette, a szigetállam elvesztheti nemzetközi pénzügyi szerepét. Marco Rubio egy tweetben figyelmeztetett, az Egyesült Államok szankciókat léptethet életbe Kína ellen, ha bevezeti az ellentmondásos biztonsági intézkedéseket Hongkongban.

“Ha Kína tovább gyengíti a CNY-t az USD-vel szemben, akkor megismétlődhet a 2015-ben és 2016-ban lejátszódott események, amikor a BTC erősödése egybeesett a jüan gyengülésével,” kommentálta Chris Burniske, a Placeholder kockázati tőketársaság vezetője a jüan gyengülését.

A fenti chart azt mutatja, ahogy az USD/CNY és a BTC árfolyama tandemben mozog egymással 2015 – 2016-ban. Akkor történt ugyanis, hogy a kínai jegybank 2015. augusztusában 3.5%-kal leértékelte a jüant és az év egészére 5.5% gyengülésen ment át. Mindez idő alatt a BTC árfolyam 34%-ot erősödött.

2016-ban ugyanez történt és az év végére újabb 7%-ot vesztett a jüan a dollárral szemben. A BTC akkor 125%-ot ment. A 2015-2016-os események arra engednek következtetni, hogy a BTC a CNY értékvesztés időszakában fedezetként funkcionál több kínai befektető számára is.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy most is ugyanez fog bekövetkezni, illetve nincs rá kézzelfogható bizonyíték, hogy a BTC erősödését 2015 – 2016-ban a jüan gyengülése okozta.

Ugyanakkor van pár elemző, akik szerint igenis van összefüggés a jüan mozgása és a BTC árfolyama között. 2019. augusztus 5-én a USD/CNY 10 év után először ment újra 7 jüan alá az USA – Kína kereskedelmi háború eredményeképp, amit csak egy órával megelőzött egy 7%-kos BTC rali. Akkor Alex Kruger elemző azt kérdezte Twitterén, hogy vajon bitcoin beelőzte-e az esést.

“A múlt évben megfigyelhettük a CNY áramlását BTC-be a kereskedelmi saga során,” mondja Matthew Dibb, a Stack társalapítója.

A szkeptikusok viszont rámutatnak, hogy a múlt évi augusztus 5-ki rali rövid életű volt, mert utána a kriptó 4 hónapon keresztül zuhant mialatt a jüan újfent elkezdett veszíteni értékéből és az év végén már 7.20-on állt a dollárral szemben.

A 2015 – 2016-os BTC rali pusztán egybe eshetett a devizapiaci felfordulással és a 2016 júniusi bitcoin felezés során kiváltott megnövekedett várakozásokkal.

A korreláció eshetősége mindenesetre arra ösztönöz, hogy érdemes néha rápillantani az USD/CNY deviza piacán zajló eseményekre és a bitcoin árfolyamát tágabb makrogazdasági és geopolitikai események kontextusában szemlélni.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.