Közel 5 milliárd dollárnyi ETH égett már el az EIP-1559 miatt

Tavaly augusztus ötödikén ment élesben az EIP-1559 (Ethereum Improvement Proposal) frissítése a London hard fork keretein belül az Ethereum hálózatán. Ez volt az a régóta várt frissítés, ami megváltoztatta a tranzakciós díjak kezelését. Az EIP-1559 megváltoztatta a hálózat tranzakciós díjainak felépítését. Ahelyett tehát, hogy a díjak közvetlenül a tranzakciókat feldolgozó és érvényesítő bányászokhoz kerülnének, egy alapdíj kerül a hálózatra, amit azonnal megsemmisítenek.

Az Ethereum előbb-utóbb deflációs helyzetbe kerülhet

A Watch the Burn néven futó, hálózati követéssel foglalkozó weboldal szerint augusztus óta 1,747 millió ethert égettek el közel 5 milliárd dollár értékben. Ez óránként átlagosan 307 ETH elégetését jelenti, ami nagyjából 1 millió dollár elégetésének felel meg. Az EIP-1559-nek köszönhetően a napi “kibocsátás” a hálózaton 1100 ETH-ra csökkent. Ez rendkívül komoly csökkenés a korábbiakhoz képest, bőven 90% feletti. Egyes elemzők már azt vizionálják, hogy előbb-utóbb az elégetett ether mennyisége meghaladja az újonnan létrehozott etherét, ami azt jelenti, hogy folyamatosan defláció alakulna ki. Egy-két blokknál már láttunk is ilyet:

Ethereum

Amikor a frissítést augusztusban élesbe küldték, akkor azt becsülték, hogy évente 5 milliárd dollárnyi ether ég majd el. Ezzel szemben idén augusztusra bőven 5 milliárd felett lesz az elégetett ether mennyisége. Nem csoda, hogy az Ethereum közösség és néhány Ethereum-rajongó befektető is az egekig magasztalta az EIP-1559-et. Az Ethereum a cikk írásakor alig több mint 3000 dolláros árfolyamon kereskedik, de az EIP-1559 bevezetése óta még több kockázati befektető látta meg a lehetőséget a coinban. Köztük például a Three Arrows Capital, amely 80 millió dollárnál is többért vásárolt ethert.