Már 400 millió dollárnyi ETH tűnt el az EIP-1559 égetés miatt

Augusztus ötödikén elment élesben az EIP-1559 névre hallgató Ethereum frissítés. A cél az volt, hogy végre csökkentsék a rendkívül komoly terhet jelentő, nagyon volatilis tranzakciós díjakat az Ethereum hálózatán. Illetve felgyorsítsák a folyamatot az Ethereum 2.0-ra való átállásban. Az EIP-1559 megváltoztatta a hálózat tranzakciós díjainak felépítését. Ahelyett tehát, hogy a díjak közvetlenül a tranzakciókat feldolgozó és érvényesítő bányászokhoz kerülnének, egy alapdíj kerül a hálózatra, amit azonnal megsemmisítenek. Így pedig javul a felhasználói élmény.

Az EIP-1559 hatásai

Eddig ugye minden új blokk lánchoz való hozzáadása után egy bányász ETH-t kapott jutalmul. Tehát nem volt felső korlát, mondhatni folyamatosan nőtt a kínálat. Az EIP-1559 keretén belül azonban most az extra ETH-k egy részét égetéssel eltávolítják. A frissítés bevezetése óta becslések szerint 400 millió dollárnyi ETH égett el és óránként 200 ethert égetnek el a hálózaton. A legdurvább nap augusztus 27.-e volt, amikor a hálózaton 11176 ETH-t vettek ki a kínálatból égetéssel. Értelemszerűen azért volt ilyen nagy ez a mennyiség, mert rengeteg volt a tranzakció is. Az átlagos díjak ezen a napon elérték a 38 dolláros értéket is.

Eip 1559

A bányászok természetesen nem annyira örülnek az új frissítésnek, hiszen jelentős csökken így az elérhető profit mennyisége. Azért még mindig lehet borravalóval felgyorsítani a tranzakciók sebességét, de ez már a felhasználók döntése. Az EIP-1559 már egy újabb lépcsőfok az Ethereum 2.0 felé, ami teljes egészében megszabadul a bányászoktól. Helyettük ugye proof-of-stake validátorok jönnek a mostani proof-of-work rendszer helyett. Ha minden jól megy, már az év végén elindulhat az ETH 2.0, bár elképzelhető, hogy csak a jövő év első fele lesz belőle. És hát ezzel végre a környezettudatosságban is előre léphet a blokklánc, hiszen az ETH 2.0 a becslések szerint 95,5%-kal környezetbarátabb lesz majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.