400 millió forintot lopott a bank ügyfeleitől, hogy kriptóba fektessen

Buy the dip újragondolva, avagy a dél-koreai székhelyű Busan Bank egy alkalmazottja 1,4 milliárd won (kb. 400 millió forint) értékű pénzt lopott el az intézmény ügyfeleitől, hogy kriptovalutába fektesse azt. 

A jelentés szerint a bank alkalmazottjának július 9. és július 25. között sikerült meglovasítania az ügyfelek pénzét, melyet végül többek között bitcoinba fektetett. Az ügy következtében Dél-Korea fontolóra vette a vállalatirányítási törvényének felülvizsgálatát.

Az állam Pénzügyi Felügyeleti Szolgálata (FSS) szerint a lopás a bank belső ellenőrzésének hiányossága miatt történt, majd később kiderült, hogy a tranzakciókat ellenőrző szabálytalan eljárások is szerepet játszottak az incidensben. Ugyan a szabályozó hatóságnak a szóban forgó törvény felülvizsgálatára irányuló lépése elmondásuk szerint nincs közvetlen kapcsolatban a gyanús tranzakciókkal, úgy gondolják, hogy mindez javítani fogja a belső ellenőrzést. Létrehoztak továbbá egy munkacsoportot is, melynek feladata lesz az bankszektor esetleges balesetei bekövetkeztének megelőzése.

A törvénymódosítás a pénzügyi intézmények vezetőit felelőssé tenné a bűncselekmény elkövetéséért, amiért a hatóságok úgy vélik, az érintettek nagyobb figyelmet fognak fordítani a vállalatok belső működésére.

Az FSS egyébként a napokban a Shinhan Bank és a Woori Bank koreai pénzintézményeknél is gyanús, több milliárd dollár értékű tranzakciókat regisztrált. Elmondásuk szerint a Woori Bank öt fiókjában egy év alatt 1,3 milliárd dollár értékű, a Shinan Bank 11 fiókjában pedig 2,1 milliárd dollár értékű kétes pénzmozgás volt tapasztalható, melyek hátterében nem kizárt, hogy szintén pénzmosás és kriptovaluta befektetés áll.