Közel 70 ezer BTC került az amerikai kormányhoz a Silk Roadról

Hosszú-hosszú történet egyik jelentős szakaszának végéhez értünk december 20-án, amikor az Egyesült Államok Fellebbviteli Bírósága véglegesítette 69370 bitcoin elkobzását. A Silk Road, azaz a Selyemút darkwebes online piactérhez kapcsolódó lefoglalás a legnagyobb kriptovaluta történetének legnagyobb lefoglalását is jelenti egyben. A most már jó ideje megszűnt Silk Road piactér neve egy időben összefonódott a bitcoinnal és részben neki is köszönhető, hogy egy jó darabig a kriptovalutákat illegális tevékenységekkel hozták összefüggésbe.

A Silk Road története fordulóponthoz ért, de messze még a vége

Amióta az amerikai hatóságok levadászták a piacteret, azóta is azon dolgoztak, hogy hozzáférjenek a Silk Road működése alatt gyűjtött bitcoinokhoz. Erőfeszítéseik végül sikerrel jártak és december 20-án, szerdán a kilencedik kerületi amerikai fellebbviteli bíróság megerősítette a lefoglalt bitcoin szövetségi birtokba adását. Eredetileg az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) 2020-ban foglalta le ezeket, az akkor több mint 1 milliárd dollár értékű coinokat. Nem csak bitcoinról van egyébként szó, a DOJ a Bitcoin (BTC) mellett Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin Gold (BTG) és Bitcoin SV (BSV) coinokat is lefoglalt.

Természetesen maga a lefoglalás és visszaszerzés nem úgy általánosságban ment a hivatalnak. Az egész folyamat legnagyobb lépését a Silk Roadot 2012-ben meghackelő és onnan 50 ezer BTC-t ellopó James Zhong nevű hacker letartóztatása volt. Ő a vádalkuja keretében ismerte be a lopást és adta át a bitcoint a hatóságoknak. Az esemény mindenesetre nem nagyon befolyásolta a BTC árfolyamát ( BTC Price BTC Price ), stabilan tartja a 43700 dollár körüli szintet. Kereskedési volumene a december 20-ai, szerdai 11 milliárd dollárról mára 26 milliárd dollár fölé emelkedett. Ez a fellendülés a különböző iparági szakértők és elemzők azon előrejelzései közepette következett be. Ezek szerint a BTC jelenlegi kereskedési ára nem biztos, hogy sokáig fenntartható.