Közel 70 fehérorosz újságírót vetettek börtönbe, mert a tüntetésekről írtak

Újabb bizonyíték arra, milyen az, amikor a sajtószabadság nem létezik. Korábban beszámoltunk már arról, hogy a fehérorosz választások után tüntetésekkel tiltakoztak az állampolgárok Lukasenka fehérorosz elnök újbóli megválasztása ellen. Bár az ország vezetése tagadta, a lakosságot gyakorlatilag lekapcsolták az internetről, így próbálták elejét venni a nagyobb megmozdulások szervezésének és a demonstrációval kapcsolatos hírek terjedésének. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi szervezet most azt jelentette be, hogy a fehérorosz biztonsági erők közel  hetven újságírót vettek őrizetbe a múlt vasárnapi elnökválasztás óta, akik az állítólagos választási csalásokról és az emiatt kezdődött tüntetésekről számoltak be. A szervezet információ szerint az újságírókat megverték, majd letartóztatták és börtönbe vitték. A választások óta 29 esetben követtek el újságírók elleni rendőri erőszakot. Legalább hét riporter súlyosan megsérült.

Michael Rediske, a civil szervezet szóvívójő, aki nem melesleg az Európai Unió pénteki brüsszeli külügyminiszteri találkozóra időzetette bejelentését úgy fogalmazott, hogy “teljességgel elfogadhatatlan a szabad sajtó elleni ilyen támadás, különösen egy európai országban”. Az Unió most különféle szankciók kidolgozásáról döntött. A legtöbb hírportál egyébként most sem elérhető Fehéroroszországban, ami miatt a lakosság már Elon Musk segítségét kéri, hogy Starlink műholdjával szolgáltasson internetet az ország lakóinak.

Fehéroroszországban a választás óta minden nap az utcára vonulnak az emberek, tüntetéseket jelentettek Minszkből, Grodnóból, Bresztből és más városokból is. A hatóságok országszerte több ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg.