Elon Musk Starlink szatellitjei segíthetik a fehérorosz ellenállást

A SpaceX CEO műhold-rendszere segítheti a fehérorosz kormányellenes tüntetőket abban, hogyha a fehérorosz vezetés lekapcsolja az internetet, akkor ez a berendezés az űrben tudná szolgáltatni az internetet. A fehéroroszok kérik is a SpaceX vállalatot, hogy Elon Musk indítsa el a Starlink szatellit-rendszer tesztelését az országban, miután Musk Twitter tweetjében szimpátiáját és támogatását fejezte ki a megmozdulások iránt.

Az internet kimaradások mindennaposak az országban miután a hétvégi elnökválasztás után a tüntetések nem csitulnak, és egyre nagyobb az ellenállás az elcsalt választások miatt. Sorra érkeznek a bizonyítékok arra, hogy Aleksandr Lukashenko csalással nyerte meg a választásokat, és így kezdi meg hatodik ciklusát hivatalában.

Musk tweetjében azokra a hírekre reagált, amelyek a rendőri brutalitásról számoltak be a tüntetők ellen. Musk Twitter bejegyzésében azt írta, hogy: “Sajnálatos hallani ezeket a dolgokat. Milyen segítséget adhatunk mi nektek?

Musk_twitter
Ennek hatására elárasztották a kérések az üzenőfalát, hogy vesse be a Starlinket – a több mint 500 műholdból álló rendszert, amely képes internetet biztosítani virtuálisan bárhol a világon. Az űrbeli megarendszer bétatesztelése a nyár végén kezdődne a tervek szerint.
A change.org oldalon indított petíció szerint arra kérik Muskot, hogy Fehéroroszországban is indítsák el a rendszer tesztelését. Eddig azonban a SpaceX még nem konfirmálta a pontos lokációkat az első körös teszteléseknél.

>>>Válts stabilcoinokat a CoinCashnél. Kattints a részletekért!

Starlink a fehérorosz centralizált internet ellen

Fehéroroszország nagyon jó gyakorlóterep lenne a Starlink tesztelésére. A mostani internetkimaradások ugyanis valószínűleg a kormány nyomására történnek. Szakértők már többször felhívták rá a figyelmet, hogy a központi infrastruktúra (mint amilyen a fehérorosz eset is) mennyire könnyen manipulálhatóvá teszi az internetkapcsolat vezénylését, mennyire könnyen le lehet kapcsolni azt.

Hasonló dolgok történtek már más országokban is korábban polgári elégedetlenség, tüntetések idején. India, Pakisztán, Törökország élen jár az ilyen intézkedések meghozatalában.

Lukashenko egyenlőre azonban tagadja a felelősségét, a kimaradásokat külföldi DDoS támadások számlájára írja, de erről még bizonyítékot nem mutatott.

Kimaradások idején a fehéroroszok csak alternatív módon tudnak az internethez kapcsolódni. Ilyen lehetséges opció, hogy különféle telekommunikációs szatellitekhez kapcsolódnak, amelyek internetelérést tudnak biztosítani. Vagy a szomszédos országok mobilszolgáltatóihoz kapcsolódnak, és úgy használják az internetet.

A Tor webböngésző és a kanadai proxy szolgáltató Psiphon is arról számolt be, hogy nagyot nőtt az elmúlt napokban a Fehéroroszországból származó aktivitás, köszönhetően annak, hogy az emberek alternatív metódusokat keresnek a pontos és hiteles hírek és információ elérése érdekében.
Azonban ahhoz, hogy meg lehessen kerülni ezeket az állam által bevezetett korlátozásokat, elég komoly számítástechnikai képességekkel kell rendelkezni. A fehéroroszok nagy többsége azonban ezzel a tudással nem rendelkezik, és a szatellitek által kínált internetelérés is igencsak drága.

Ezzel szemben a Starlink rendszert úgy tervezték meg, hogy olcsó internetszolgáltatást tudjon biztosítani olyan helyeken is, ahol a meglévő szolgáltatók gyenge internetet tudnak csak adni. Musk bátor vállalása, hogy hidat építsen ennek csökkentésére.

A fehéroroszok most epekedve várják, hogy a Starlink internetje felépítse a hidat a politikai megosztottság megszüntetésére is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük