Közép-Ázsia kiberbiztonsága a legrosszabb a világon egy kutatás szerint

Előző héten a Comparitech nevű angol weboldal közzétett a honlapján egy jelentést, amelyben a hekkertámadások és a számítógépes vírusok elleni legvédettebb és legsebezhetőbb országokkal foglalkoztak. A tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a közép-ázsiai posztszovjet köztársaságok a legsebezhetőbbek kiberbiztonsági szempontból; nevén nevezve őket: Kazahsztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Kirgizisztán.

Ugyanezen négy országból indult ki 2020-ban a legtöbb kriptovaluta bányászattal kapcsolatos hekkertámadás. Az ilyen támadások során a támadók olyan rosszindulatú szoftvert telepítenek valamilyen sebezhetőségen keresztül az áldozatok eszközeire, ami jellemzően megpróbálva észrevétlenül maradni, a háttérben futva az eszköz épp ki nem használt számítási kapacitásait arra használja, hogy a támadók javára bányásszon különböző kriptovalutákat.

Ily módon a támadóknak sem a hardverért, sem az áramért nem kell fizetniük, miközben a gyanútlan áldozatok sokszor csak hetek, adott esetben hónapok után veszik észre, hogy eszközük valamiért mintha lassabb lenne, egyre több problémát tapasztalnak vele működés közben, ami végül oda vezet, hogy vagy valamilyen víruskeresés során felfedezik és eltávolítják a rosszindulatú programot, vagy egyszerűen legyalulják és újratelepítik az egész eszközt, így eltüntetve róla a nemkívánatos szoftvert.

Amennyiben eszközünk látszólag minden ok nélkül lassú, mindenképp érdemes lefuttatni egy alapos víruskeresést, hiszen az ilyen és ehhez hasonló, úgynevezett „botnet” jellegű támadások egyre gyakoribbak, melyek során a támadók általában nem okoznak közvetlenül kárt, és sokszor nem is lopnak adatokat az áldozatoktól, viszont azok eszközeit a saját szolgálatukba állítják.

A legnagyobb botnet hálózatok akár több ezer számítógépet is magukba foglalhatnak, egyes támadások során pedig a hálózat akár évekig is alvó állapotban maradhat míg a támadók elkezdik akkora mértékben használatba venni, hogy az már szemet szúr valakinek és felfedezésre kerül.

A térség kiváló lenne kriptobányászatra

Az említett közép-ázsiai országok egyébként ironikusan maguk is ideálisak lennének a kriptovaluta bányászathoz. Míg hivatalosan a kriptovaluták Tádzsikisztánban és Üzbegisztánban törvényileg tiltottak, az extrém alacsony áram árak miatt rengetegen üzemeltetnek ennek ellenére is bányászgépeket.

Előző hónapban Üzbegisztánban két férfit letartóztattak bitcoin kereskedelem miatt, Tádzsikisztánban pedig egy februári rajtaütés során állítottak elő 4 hekkert, akik egy titkos 200 számítógépből álló botnet farmot irányítottak.

Kazahsztánban ezzel szemben jelenleg épp olyan törvényjavaslatokon dolgoznak, mellyel engedélyezve, de átláthatóan szabályozva és megadóztatva a kriptovaluta bányászatot, az állam extra jövedelemre tehetne szert, ezzel is diverzifikálva a kőolaj által dominált gazdaságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük