A központi bankok csendben már pánikolnak a következő válság miatt

A vezető központi bankok elnökei joggal aggódnak a fejlett országok politikusai miatt, akik láthatóan nem tanultak a korábbi recesszióból: az irányadó kamatráta csökkentése ugyan segíthet a válság következményeinek tompításában, de kevés ahhoz, hogy egészséges növekedést stimuláljanak.

A válságot követően mind az Egyesült Államokban, mind az eurózónában, szigorúbb fiskális politikát kezdtek el folytatni a döntéshozók, de ezzel csak elnyújtották a magas munkanélküliség időszakát, ami miatt egyes országokban még egy évtized után sem érte el a kibocsátás a 2007 – 2009-es válság előtti időszakét.

A leköszönő Bank of England elnök, Mark Carney (képen) a héten azt nyilatkozta a Financial Timesnak, hogy a központi bankok lassan kifogynak az ötletekből a növekedés fenntartására.

Ha mélyebb visszaesés történne, ami nagyobb stimulust igényel mint egy normális recesszió, akkor már nem egyértelmű, hogy a monetáris politikának elegendő tere van-e.

Szombaton pedig a Forbeson jelent meg egy cikk amiben:

Általában igaz, hogy az összes nagy központi banknál jóval kevesebb muníció áll rendelkezésre, mint korábban, és véleményem szerint ez a helyzet egy ideig fenn fog állni.

Carney jóslata összecseng Christine Lagarde, az Európai Központi Bank újan kinevezett elnökének szavaival, aki bírálta az óvatos fiskális politikát folytató európai országok politikusait (különösen a németeket), és arra ösztönzi őket, hogy kezdjenek el növekedésbarát pénzügypolitikát követni.

A Fed igazgatósági tag, Michael Kiley közgazdász friss tanulmányában szintén hasonló felelőtlenséget az Egyesült Államok jegybanki vezetőitől, ami szerinte hátráltatni fogja a jegybank képességét, hogy hatékonyan lépjen fel egy esetleges recesszió esetén.

Az USA-ban az irányadó kamatláb szintén negatívba fordulhat egy recessziós környezetben | Forrás: FED

Kiley két alapvető feltevést készítve arra, hogy miként nézhet ki a visszaesés, úgy találja, hogy “a recesszió hosszú lejáratú, nullához közeli kamatlábakat eredményezhet”, és az Egyesült Államok hasonló cipőben találhatja magát, mint most Európa és Japán.

Kiley szerint ez korlátozhatja a monetáris politika azon képességét, hogy támogassa a fellendülést.