Közüzemi számlák fizetése bitcoinnal Csehországban

  • 172
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Cseh Köztársaság egyik legnagyobb energiaszolgáltatója nemrégiben bejelentette, hogy az ügyfeleiknek lehetőség nyílik a közüzemi számlákat bitcoinban rendezni. A cég ezzel csatlakozik azon cseh vállalkozások növekvő számához, amelyek a kriptopénzes fizetési lehetőségek bevezetésén dolgoznak az energiaszektor területén.

Közüzemi számlák fizetése bitcoinnal a jövő hónaptól

A Pražská Plynárenská az ország egyik legnagyobb földgáz-szolgáltatója, amely 420 ezer otthont és vállalkozást lát el, valamint fotovoltaikus rendszereket és gázüzemű kazánokat is telepít. A cég érdekelt ezenkívül telekommunikációs berendezések összeszerelésében és karbantartásában, gépjármű szervizben és informatikai szolgáltatásokban. A legújabb projekt pedig a közüzemi számlák bitcoinnal való kiegyenlítése.

“Júniusban megnyitunk egy fizetési kaput, amely automatikusan továbbítja a bitcoinos kifizetéseket a hivatalos pénznemre, így nem kell spekulálni a kriptopénzzel. De ha valaki más módon akar fizetni, arra is módot adunk”, nyilatkozta Pavel Janeček, a prágai székhelyű cég vezérigazgatója.

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a bitcoinnal való fizetés lehetőségének megteremtésével a cég a fiatalabb generáció számára szeretne vonzóbbá válni, valamint azok számára, akik pénzügyeiket mobiltelefonjaikon keresztül intézik.

csehorszag
Pražská Plynárenská, forrás: Sdn.Szn

Egyre több cseh vállalkozás érdeklődik a kriptopénzekkel való fizetés módjaival kapcsolatosan, amire egy modern és alternatív lehetőségként tekintenek. Néhányuknak ez inkább marketing fogás, míg másoknak komoly opció. Utóbbira példa az Alza.cz (amely egyébként Magyarországon is jelen van), az ország legnagyobb online kiskereskedője, amely tavaly óta elfogadja a bitcoinnal való fizetést platformján, az idei év februárjától pedig litecoinnal is lehet fizetni a különböző termékekért. Továbbá lehet bitcoinnal fizetni néhány Subway étteremben és van olyan kávézó, ahol csak kriptopénzzel lehet vásárolni.

Bár a cseh központi bank szerint a bankoknak nem kell tartani a kriptopénzes konkurenciától, néhány cseh bank nemigen ért ezzel egyet és blokkolni próbálják a vállalkozások kriptopénzes ügyleteit. Az Mbank a pénzmosással kapcsolatos aggodalmakkal magyarázza korlátozásaikat. A Komerční bank szigorú ellenőrzéseket vezetett be a kriptopénzes műveletekkel szemben, a Raiffeisenbank pedig figyelmeztetést küldött ügyfeleinek, amely szerint a kriptopénzes tranzakciók nem biztonságosak.

Egy idén végzett felmérés azt mutatja, hogy egyre nő a kriptopénzek iránti érdeklődés. Az Ipsos közvélemény-kutatásban résztvevő 525 személy inkább kriptóban őrizné pénzeit, mint euróban, valamint egy másik kérdésre válaszolva a megkérdezettek inkább bitcoint vásárolnának amerikai dollár helyett.

Borítókép forrása: Ihned

Szici

"Let’s try to secure everything" - Nick Szabo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.