A cseh nemzeti bank szerint nem kell félni a bitcointól

Csütörtökön a központi bank Csehországban kiadott egy közleményt a kriptopénzek kapcsán. A cseh nemzeti bank szerint nem kell félni a bitcointól.

A cseh nemzeti bank honlapján megjelent közleményben kitérnek a bitcoin népszerűségének rohamos növekedésére. Beszélnek arról is, hogy a kriptopénzek jelenthetnek-e fenyegetettséget a hagyományos bankrendszerre. Végül pedig arra jutnak, hogy a tradicionális pénzek egyelőre jobb fizetési eszköznek minősülnek a bitcoinhoz képest az árfolyam stabilitás miatt.

A cseh nemzeti bank közleménye a bankoknak szól

A cseh nemzeti bank szerint a bitcoin még nem jelentős fizetési eszközA központi bank kriptopénzekről kiadott nyilatkozatának címében is szerepel, hogy nem kell félni a bitcointól. A kiadvány célja, hogy szembe menjen az általános közvélekedéssel a kriptopénzek kapcsán. A legtöbb szereplő a bankszektorban ugyanis úgy látja, jelentős fenyegetettséget jelent a bitcoin és a többi kriptopénz a meglévő pénzügyi rendszerre.

A dokumentumban kitérnek rá, hogy Prágában igen erős és összetartó kriptoközösség alakult ki az utóbbi időben. Sokan szívesen használják és támogatják a kriptopénzeket az országban. A nyilatkozatban ezután rögtön hozzá is teszik, hogy ha a magánszemélyek ilyen támogatóak a bitcoin iránt, vajon az intézmények miért nem segítik elő az integrációt.

A cseh nemzeti bank szerint azonban semmi oka nincs a bankoknak arra, hogy féljenek a bitcointól. Az ok igen egyszerű. A virtuális pénzek elfogadottsága ugyanis egyelőre elhanyagolható méretű a gazdaságban.

Bitcoin, mint a cseh monetáris rendszer antitézise

A cikkben a cseh központi bank megemlíti, hogy véleményük szerint a bitcoin nem megfelelő egyenlőre a széleskörű fizetési forgalom kiváltására a folyamatosan változó árfolyam miatt. Szerintük egy “jó valuta” stabil vásárlóerővel bír. Ezzel szemben a bitcoin árfolyama napon belül is jelentős volatilitást mutat, melyet leginkább a fix mennyiségű kínálatra vezetnek vissza.

A bitcoinra, mint a cseh monetáris rendszer “antitézisére” hivatkoznak. A rugalmas pénzügyi rendszer alapja ugyanis az, hogy ahhoz, hogy a fizetőeszköz vásárlóereje állandó legyen a pénzkínálatot kell rugalmasan változtatni az idő előrehaladtával. A bitcoin esetében azonban erre nincs lehetőség, a véges mennyiségű érme miatt. Az árfolyam stabilitás szerintük a pénz legfontosabb tulajdonsága kell, hogy legyen. Ezért nincs oka a bankoknak attól félni, hogy a bitcoin vagy a kriptopénzek átveszik a jelenlegi fizetőeszközök szerepét a jelenlegi árfolyam mozgások mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük