Kraken tőzsde: megállja a helyét a kriptotőzsdék versenyében?

A kriptotőzsde-választás nem kis feladat. Nem csak azért, mert folyamatosan újabb és újabb tőzsdék nyílnak a piacon, hanem mert számos tényezőt is figyelembe kell vennünk a megfelelő platform kiválasztásakor. Mennyire megbízható a tőzsde? Mennyi kereskedési pár közül válogathatunk? Mekkora a likviditása és a kereskedési volumene az oldalnak? Milyen a felhasználói élmény – két percenként szidni fogom az oldalt vagy gördülékenyen megy majd minden? Ezen kérdések megválaszolásával (és még jó pár extra infóval) szeretnénk most egy kicsit közelebb hozni a Kraken tőzsde szolgáltatásait az Olvasók számára. Végül pedig még ítéletet is hirdetünk a legfontosabb kérdésben: ajánljuk a tőzsde használatát vagy messziről kerüljük inkább?

Egy pár szó a Kraken tőzsde hátteréről

A Kraken tőzsde alapításának története egészen 2011-ig nyúlik vissza, amivel szinte öreg rókának számít a kriptovilágban. Jesse Powell alapító, aki máig CEO-ként irányítja a Krakent, egy olyan tőzsdét akart megalkotni, ami – kifejezetten tanulva a Mt.Gox hibájából – a biztonságot helyezi a középpontba. A kaliforniai vállalkozás ezt meglepő sikerrel hajtotta végre: mára nemcsak, hogy az egyik legnagyobb tőzsdeként tartják számon az amerikai piacon, de szinte egyedülálló módon sikerült eddig elkerülniük a hackertámadásokat. Bár volumenben messze elmarad például a Coinbase, Binance vagy Huobi tőzsdéktől, azonban a CoinMarketCap tőzsdei rangsorában stabilan benne szoktak lenni a Top 5-ben.

Milyen szolgáltatások érhetők el?

A Kraken több, mint 40 listázott coinnal rendelkezik. Ez messze áll például a Binance többszázas felhozatalától, azonban széles választékot ajánl még így is – ráadásul az összes jelentős kriptót fel tudják mutatni. A kereskedési párok nem mindegyik kriptó esetén egyenlően bőségesek; itt azért jelentős eltéréseket láthatunk. A Kraken tőzsde igazi erőssége inkább az olyan extra szolgáltatásokban rejlik mint a tőkeáttételes kereskedés (margin trading akár 5x tőkeáttéttel), illetve a határidős ügyletek lehetősége.

Kraken tőzsde: megállja a helyét a kriptotőzsdék versenyében?

forrás: kraken.com

Hogyan tudunk regisztrálni a Kraken oldalán?

A regisztrációs folyamat logikusan kialakított és megszokott a Krakennél is. A Create Account feliratra kattintva kell megadnunk emailcímünket és a választott jelszavunkat – és már kész is az felhasználói fiókunk. Természetesen ezzel még nem állunk rögtön készen a kereskedésre: ennél azért komolyabbak a hitelesítési és személyazonosítási folyamatok a Kraken tőzsde esetében is. Bizonyos szolgáltatások eléréséhez csak néhány nagyon alap adatunkat kell megadni (pl. név és tartózkodási hely), de ha a teljes szolgáltatási portfólióhoz szeretnénk hozzáférni, akkor minden esetben igazolni kell majd a személyazonosságunkat hivatalos dokumentumainkkal is.

Milyen díjakat számolnak fel?

Mint ahogy az összes tőzsde, a Kraken is abból tartja fenn magát, hogy a tranzakciók után maker és taker fee-t (eladási és vételi díj) szed be. Ez ismerős koncepció lehet annak, aki foglalkozott már kereskedéssel, hiszen ez minden platformon hasonlóan működik. A Kraken egyértelmű előnye ilyen téren már talán meglepőbb információ lehet sokak számára: a tőzsde által felszámolt díjak egészen alacsonynak számítanak a piacon.

Ez persze erősen függ attól, hogy mekkora havi kereskedelmi volument tudunk produkálni. Ennek ellenére az biztos, hogy még ha a legalacsonyabb kategóriában vagyunk (azaz az elmúlt 30 napban kevesebb, mint 50 ezer dollár volt a kereskedési volumenünk), akkor is mindössze egy 0,16%-os maker fee-t és egy 0,26%-os taker fee-t kell fizetnünk. Ahogy pedig lépegetünk előre, annál alacsonyabbak lesznek ezek. A legmagasabb kategória (ahol a 30 napos volumen egy elég kemény 10 millió dollárt ér el) a maker fee-t teljesen el is hagyja – bár ezzel azért, legyünk őszinték, a legtöbben nem fogunk találkozni. Ettől függetlenül már a legalacsonyabb szint is egészen barátságos díjazást takar, így ilyen szempontból kevés panasz lehet a Krakenre.

Kraken tőzsde: megállja a helyét a kriptotőzsdék versenyében?

forrás: kraken.com

Be- és kifizetési lehetőségek: kripto és fiat is mehet?

A be- és kifizetésnél mind kripto-, mind fiatpénzt be tudunk fizetni az oldalra. Az oldal szerint a tradicionális fiatpénzes fizetés esetén a befizetés után akár már 24 órával is tudunk kereskedni az oldalon, ami egészen jó átfutási időnek számít a piacon. A fiatpénzek közül az oldal egyébként hatot támogat: befizethetünk amerikai dollárban, euróban, kanadai dollárban, japán jenben, svájci frankban vagy fontban is. A fiatpénzes befizetésnél azonban mindenképpen meg kell említeni, hogy itt a felhasználói szintünk függvényében (erről még a későbbiekben részletesen lesz szó) a befizetési limit is változik az oldalon. Amennyiben a legalacsonyabb szinten vagyunk, akkor például a fiatpénzes befizetés egyáltalán nem lehetséges. A befizetés általában jutalékmentes, de vannak kivételek attól függően, hogy pontosan milyen befizetési módot választunk.

A kriptopénzes depozit ezzel szemben nem rendelkezik befizetési limittel (még akkor sem, ha Starter szinten vagyunk). A teljesség igénye nélkül: elfogadnak például bitcoin, ethereum, Zcash, litecoin vagy akár monero befizetést is.

Felhasználói szintek

A Kraken tőzsdén három felhasználói szint közül választhatunk. Ezek elsősorban abban különböznek, hogy a személyazonosítási folyamat során mennyi adatot akarunk (vagy vagyunk hajlandóak) megadni. A Starter a legalacsonyabb szint: itt csak email cím, név, születési idő, telefonszám és a tartózkodási helyünk megadása szükséges. Az Intermediate és a Pro ennél már komolyabb „vizsgálatot” jelent: ezek KYC, illetve a Pro esetén az AML standardoknak megfelelő személyazonosítást jelentenek. Az Intermediate esetén (ami szerintem a legtöbb felhasználó számára érdekes lehet) a személyinket és a tartózkodási helyünket igazoló dokumentumot kell feltöltenünk majd az oldalra.

A Starter persze hasznos funkció lehet azoknak, akik csak kriptót akarnak kriptopénzért adni-venni. Azonban, ha például a fiókunkat akarjuk feltölteni valamilyen fiatpénzzel, akkor mindenképpen az Intermediate személyazonosító folyamatát kell elvégeznünk.

Biztonság

Ahogy már a Kraken ismertető elején is említettem, amikor Jesse Powell a Kraken megalapításán gondolkodott, alapkoncepciójában központi szerepet játszott a biztonság kérdése. Ez máig nem elhanyagolható tényező: amikor szinte minden hónapban hallunk ilyen-olyan hackertámadást szenvedő kriptotőzsdéről, kétszer is meggondolja az ember, hogy melyik oldalba helyezi a bizalmát.

A Kraken tőzsde eddigi fennállása óta még sosem volt hackertámadás áldozata – ami egyértelműen nagy pozitívum a biztonság szempontjából. Ha pedig a konkrét biztonsági beállításokat akarjuk végigtekinteni, amik a felhasználó fiókunkat védik, az a lista is egészen hosszú: pl. kétfaktoros hitelesítés, email visszaigazolás minden pénzfelvétel esetén, és SSL titkosítás. A teljes listát itt is láthatjátok:

Kraken tőzsde: megállja a helyét a kriptotőzsdék versenyében?

forrás: kraken.com

Bug bounty programja is van a tőzsdének, amivel a potenciális sebezhetőségeket is figyelik. Biztonság tekintetében kifejezetten jól teljesít a Kraken.

Oktatóanyagok, avagy amit kezdőként semmiképp ne hagyjunk ki

Ahogy azt már szintén egyre több tőzsdétől megszokhattuk, a Kraken is bőven biztosít az újoncoknak oktatóanyagokat az oldal használatáról és általában a kriptokereskedés témaköréről. A Kraken egészen az alapoktól kezdve, Crypto 101 néven is készített már ilyeneket, ahol a legalapvetőbb kriptós fogalmakkal is megismerkedhetünk. Ha csak most kezdtük kóstolgatni a kriptovilágot, mindenképpen érdekesek lehetnek a videók – bár bőven van olyan, amit átugorhatunk, mert nem igazán ad sok extrát. Ezek regisztráció nélkül bárkinek elérhetők, ami megint csak egy plusz pont a tőzsdének.

A Kraken tőzsde sajnos paper trading funkcióval nem rendelkezik, azaz nem tudjuk szimulált környezetben kipróbálni, hogy milyen is maga a tőzsde. Különösen az új kereskedőknek lehet érdekes a szimulált paper trading, de akár a tapasztaltabbaknak is fontos lehet, hogy nyugodtabban ismerkedhessenek az oldal használatával – összességében mindenkinek rossz, hogy ez nem lehetőség itt.

Kraken tőzsde: megállja a helyét a kriptotőzsdék versenyében?

forrás: kraken.com

Kraken tőzsde mobil app

A Kraken mobil appnak több fajtája van: van a sima Kraken app, a Kraken Pro és a Kraken Futures. Sajnos a sima Kraken app nem elérhető jelenleg Magyarországon, pedig a legtöbbi európai országban már letölthető, köztük a környező országokban, pl. Ausztriában, Szlovéniában vagy Szlovákiában is.

A Kraken Pro és Futures Magyarországon is elérhető már.

Ügyfélszolgálat

0-24-ben működő chat szolgálata van a Krakennek, szóval amiatt nem kell aggódnunk, hogy valamilyen óriási probléma esetén elérhetetlenek lennének. (Kivéve, amikor a teljes oldal válik elérhetetlenné, bár ez is jó pár éves sztori már.) A Help Center is rengeteg kérdést megválaszol, így érdemes először itt is körbenézni, ha valami kérdésünk akadt. Kritikát azért kapott néhány felhasználótól az oldal – bár az internet bugyraiban megosztott véleményeket is egy kis óvatossággal érdemes olvasni (ahogy természetesen ezt a Kraken ismertető cikket is).

Kinek ajánlott a Kraken tőzsde?

Elméletben a Kraken tőzsde jó lehet mind teljesen kezdőknek, mind azoknak, akik már régi motorosok a kriptokereskedésben. Gyakorlatban a tapasztaltabbak több érdekességet találhatnak az oldalon – illetve az elérhető funkciók egy része is inkább ezeknek a felhasználóknak az elérését célozza meg. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen újoncként ne használhatnánk az oldalt (van annyi útmutató az oldalon, hogy még szinte sok is lesz a jóból), azonban a tőkeáttételes kereskedés és a komplex kereskedési platform inkább azoknak lehet előnyös, akik már rendelkeznek valamilyen kereskedési tapasztalattal.

Legnagyobb előnyök és hátrányok

Előnyök

  • Nagy hangsúly a biztonságon
  • Alacsony taker és maker fee-k
  • Oktatóanyagok a kezdőknek
  • A regisztrációs folyamat megbízható; megfelel a KYC, AML standardoknak

Hátrányok

  • Személyazonosítás nélkül egyáltalán nem lehet fiatpénzzel befizetni
  • Paper trading hiánya
  • Az alap mobil applikáció nem érhető el jelenleg Magyarországon
  • Inkább a tapasztaltabb kereskedőket célozza meg (bár ez nem kizárólagos)

Végső gondolatok és Kraken vélemények: mennyire állja meg a helyét a Kraken a tőzsdék harcában?

A Kraken tőzsde bemutató elején azt ígértem, hogy egy egyszerű kérdésre fogok választ adni: ajánlom a Kraken tőzsde használatát vagy inkább messziről kerüljük az oldalt? A Kraken egyértelműen joggal van a világ top kriptotőzsdéi között: mind biztonság, mind felhasználói élmény szempontjából jól kialakított az oldal. A díjazásuk ezen felül egészen kompetitívnek számít a piacon; az ajánlott szolgáltatások pedig széleskörűek. Elsősorban a tapasztaltabb kereskedőknek lehet ajánlott a tőzsde kipróbálása, hiszen ők az elsődleges célközönség. Azonban az újoncok is erős opcióként tarthatják számon a Kraken, amikor kriptotőzsdét keresnek. Nem tökéletes az oldal, ez egyértelmű – de a biztonság, amit ígér, az egyik legjobb a piacon.

>>>Regisztrálj a Krakenen.