Kreatív hackerek: a fehérorosz elnök útleveléből NFT, és Elon Musk a dél-koreai kormány csatornáján

Feltörték Dél-Korea Kormányának hivatalos Youtube csatornáját. A támadók egy kriptovalutákhoz kapcsolódó videót játszottak le. A klipben megjelent Elon Musk is, akinek neve erősen fűződik a kriptók világához.

A támadók 2022. szeptember 3-án szombati napkezdésként meghackelték a dél-koreai videómegosztó csatornát. A támadás azzal kezdődött, hogy a csatorna nevét “SpaceX Invest.”-re változtatták meg. A csatornán egy kriptovalutának szentelt élő adás is látható volt, amelyben interjút készítettek az amerikai iparmágnással és a SpaceX alapítójával és vezérigazgatójával, Elon Muskkal.

A Youtube-fiók kezeléséért felelős Koreai Köztársaság Kulturális, Sport- és Turisztikai Minisztériumának képviselője elmondta, hogy a tárca munkatársai reggel 6 óra körül értesültek a helyzetről. Azonnal biztonsági intézkedéseket hoztak, és 7:20-ra sikerült helyreállítaniuk a csatorna feletti ellenőrzést– jelentette a helyi média szöuli forrásokra hivatkozva.

Az incidens valószínűleg úgy történhetett, hogy a fiók azonosítóját és jelszavát ellopták. A Google, a Youtube anyavállalata megerősítette, hogy a csatornát feltörték – tette hozzá a Yonhap, ugyanakkor idézte a Google Korea egyik tisztviselőjét, aki azt mondta, hogy az egység vizsgálja a támadást.

Nem ez volt az egyetlen csatorna azonban, amelybe belemásztak. A hét elején a koreai Turisztikai Szervezet (KTO) Youtube-fiókját is feltörték. A több mint félmillió feliratkozóval rendelkező csatornát először csütörtökön, majd pénteken vették célba. Ebben az esetben a helyreállításhoz nem volt elég másfél óra, sőt, a fiók még most sem elérhető. A KTO képviselője a hírügynökségnek elmondta, hogy a Google automatikusan blokkolja a fiókhoz való hozzáférést, ha rendellenes tevékenységet észlel.

A közelmúltban egy másik hackertámadás során egy “Belarusz Kiberpartisánok” nevű kormányellenes csoport Alekszandr Lukasenko, fehérorosz elnök útlevelét próbálta NFT-ként eladni. A hacktivista kollektíva kirptót gyűjtött, hogy finanszírozza tevékenységét, amellyel Minszknek a szomszédos Ukrajna orosz megszállásában való részvétele ellen tiltakozik.