Kreatív megoldás a Lightning node és a kulcsok biztonságos elkülönítésére

Nagyon kreatív megoldást mutatott be nemrégiben a kriptoinfluenszernek és szakértőnek számít Marty Bent hírlevele. A bemutatott megoldás tökéletesen alátámasztja azt az állítást, amely szerint a piaci gyengélkedés csak növeli a kreativitását a piaci szereplőknek. A Sphinx azon megoldásáról van szó, amelyben a Bitcoin Lightning node-jukat teljesen elszeparálták a kulcsoktól egy dedikált aláíró eszköz segítségével. Ez látható is a bemutatott képeken – egy aprócska kis eszközről van szó, ami éppen kilóg egy konnektorból.

A Lightning node futtatás még biztonságosabb lett

Egészen eddig a megoldásig, de legalábbis az idei évig elég macerás volt egy Lightning hálózati node futtatása, hiszen ennek folyamatosan elérhetőnek kellett lennie. Ezt a legtöbb Lightning felhasználó cloud szerverek segítségével érte el, hiszen csak így tudták garantálni az állandó elérhetőséget. Viszont ebben benne volt a kockázat is. Mert a gyakorlat szerint a node és a felhasználói hozzáférést biztosító kulcsok is egy szerveren voltak eltárolva. Így ha egy rosszindulatú szereplő képes volt beazonosítani és megtámadni a specifikus szerverfarmon található hardvert, akkor hozzáférhetett a felhasználó bitcoinjához is. Viszont például a Nodlito vagy a Validating Lightning Signer segítségével már a kulcsok és a node teljesen elszeparálhatók egymástól. Tehát a szerverfarmon tárolt hardver megtámadható és le is állítható, ettől függetlenül a felhasználónak megmaradnak a kulcsai.

Sign device

Konkrétan egy kis eszköz segítségével fizikai formában is tudja birtokolni őket. Ezekkel a megoldásokkal pedig a Lightning node üzemeltetés és indítás mindenki számára megnyílik, aki szeretne résztvenni a hálózat építésében. Mondjuk ez eddig is megvolt, de most már egy fokkal biztonságosabb a részvétel. A lényeg, hogy a Lightning node üzemeltetőjének garantálnia kell a 100%-os üzemidőt és elérhetőséget. Ha ezt pedig cloud szolgáltató segítségével teszi meg, többé akkor sem kell amiatt aggódnia, hogy a centralizált cloud szolgáltató vagy egy támadó miatt elveszíti a kulcsait. A legjobb az ilyen kezdeményezésekben azonban még is az, hogy rámutat, a bitcoin hálózata nem csak egy stagnáló közeg. A közösség tele van kreatív ötletelőkkel és nem lehet semmire csak úgy rámondani, hogy nem működőképes vagy hogy nem érdemes használni.