A Revolut esete az ingyenérmékkel és az adóhivatallal

Hétfőig lehet begyújtani a személyijövedelemadó-bevallásokat, amikre a kriptósoknak is érdemes odafigyelniük. Bizonyos esetekben akkor is érdemes kitölteni az erre vonatkozó részt, ha nem is származott bevételünk kriptovalutákból, de voltak kiadásaink.

Egyeseknek szomorú vagy kínos határidő közeleg, hétfőig, május 22-éig kell benyújtani a személyijövedelemadó-bevallásokat. (Bár másoknak lehet ez vidám is, ha például adóvisszatérítést kapnak.) A határidő a kriptósokat is érintheti.

A 2021-es adószabálymódosítás óta, amely alapvetően kedvező volt, összevezethetők ugyanis a kriptovalutákra fordított kiadások és a bevételek. Vagyis csak olyan jövedelem után kell adózni, amely meghaladja a bevételeket, nem úgy, mint korábban.

Miért érdemes kitölteni az adóbevallást?

Még ha nem is volt 2022-ben bevételed kriptovalutákból, de volt kiadásod, akkor is érdemes lehet ezt beleírni az adóbevallásba. Legalábbis, ha jövőre vagy az azután következő évben majd szeretnéd kiadásként, ráfordításként elszámolni.

Az idén van az az év is, amikor a törvény életbe lépése előtti kriptovaluta-bevételeket lehet bevallani az újabb, kedvező adózással, vagyis egyfajta adóamnesztia kapható.

A további részletekért érdemes elolvasni ezt az adózási útmutatót, esetleg hasznos lehet megnézni ezt a videót.

Sok kis összeg sokra megy

Emlékeztetnénk még arra, hogy a minimálbér tizedét el nem érő napi kriptós bevétel évente tíz alkalommal adómentes. Egészen pontosan a törvény megfogalmazásában:

“…bevételt nem kell megállapítani, ha az ügyletből származó bevétel a minimálbér 10 százalékát nem haladja meg, feltéve, hogy a bevétel megszerzésének napjára más, azonos tárgyú ügyletből a magánszemély nem szerez bevételt, továbbá az adóévben e bevételek összege a minimálbért nem haladja meg”

Érdemes tehát mindenkinek úgy ütemeznie az eladásait, hogy valamilyen módon, például kriptovalutás kártyával évente többször egy 23 200 ezer forint alatti összeget vegyen ki, de semmiképp se érjék el ezek a kis összegű kivétek összesen a 232 ezer forintot. Így évente egy minimálbérre való kriptót el tud adni adófizetés nélkül. Nem sok, de ez is valami. (Maximum 34 800 forint lehet az adómegtakarítás, mivel a havi bruttó minimálbér összege 2023. január elsejétől 232 000 forint.)

A kriptós adózás és a Revolut (javított)

Hasonló eset, ha Revoluton szereztél ingyen kriptovalutát és azt eladod. Például most avalanche (AVAX) tokeneket lehet kapni egy kis kvízért cserébe a Revoluton, igaz, nem túl sokat, csak 200 forint értékben. Korábban pár ezer forintnyi polkadot (DOT) is volt a jutalom hasonló minitanfolyamért, valamint egy kis 1inch (1INCH). Nem túl sok pénz, de ha egyébként is van kriptód, bekavarhat az adózásába.

Egy 200 forintos kriptóeladással ugyanis eleshetsz egy 23 ezer forint körüli napi adómentes kerettől, ha ugyanazon a napon adod el mindkét tételt. (Vagy elfelejted beleszámolni az éves keretbe valamelyiket.) Úgyhogy érdemes a stratégiát átgondolni, megtervezni ezeket a kis összegű tranzakciókat.

(A jogszabály szövege itt olvasható.)