Kripto tájékoztatási irányelveket tett közzé az Indiai Központi Bank

Jó hírt kaptak a napokban az indiai kriptotőzsdék. A világ második legnépesebb országának központi bankja ugyanis pozitív hangvételű közleményt adott ki a kriptobefektetésekkel kapcsolatban, mellyel elsősorban az ezen befektetések banki tájékoztatási gyakorlatával kapcsolatban fogalmaznak meg irányelveket. Indiában számos bank egy 2018-as ítéletre hivatkozva óva inti, sőt akár korlátozza is az ügyfeleit a kriptovaluta befektetésekben, annak ellenére, hogy a kérdéses határozatot az Indiai legfelsőbb Bíróság a tavalyi év folyamán megsemmisítette.

Ugyanezen határozat akadályozta a bankokat és egyéb pénzügyi szereplőket a kriptobefektetések világában való részvételben, azonban a tavaly született ítélet miatt már ezek a korlátozások sem alkalmazandóak. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az információ lassan terjed az 1360 millió fős országban, mivel az ország legnagyobb bankjai a mai napig a 2018-ban meghozott határozatra hivatkozva korlátozzák ügyfeleik kriptobefektetési lehetőségeit, sőt, sokszor külön hosszú szövegekkel igyekeznek eltántorítani őket az efféle ügyletektől.

A részletes kétoldalú tájékoztatás kétségtelenül fontos, különösen az Ázsiai országban, ahol a lakosság nagy részének alacsony iskolázottsága még mindig komoly probléma, olyannyira, hogy több mint 350 millió (!) olyan ember él országszerte, akinek még írni-olvasni sem volt lehetősége megtanulni. Azonban szükséges különbséget tenni a pártatlan tájékoztatás, és a potenciális befektetők kifejezett elrettentése között, erre hívta fel most a figyelmet az RBI, ami egyben meg is tiltotta a bankoknak a hasonló gyakorlatok folytatását.

Nagy az öröm

Az Indiai kriptotőzsdék kitörő lelkesedéssel üdvözölték a lépést, ami végre valamelyest irányt mutatott az Indiában a legalitás és az elfogadottság pengeélén táncoló digitális érme iparágnak. A magánszemélyeken kívül ugyanis az országban működő kriptotőzsdéket is komolyan akadályozta a bankok eddigi gyakorlata, mivel ennek következtében, gyakran nehezen, vagy nem mindig fértek hozzá számos olyan pénzügyi szolgáltatáshoz, amik alapvető szükségletet jelentenek a működésükhöz.

Nischal Shetty, a Binance tulajdonában álló indiai kriptotőzsde, a WazirX vezérigazgatója mindenesetre hozzátette: „Az, hogy a központi bank által megfogalmazott utasítások mennyire lesznek betartva, és mennyire változik meg a helyzet ténylegesen, a következő hetekben fog kiderülni”. Továbbá az is egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az ország különböző kormányzati szervei és intézményi szereplői egymással gyökeresen eltérő állásponton vannak a témáról.

Az Indiai Központi Bank közleményében a kriptovalutákat érintő témákon kívül a tisztességes pénzügyi gyakorlathoz kapcsolódó rendelkezések is szerepeltek. A központi bank döntése szerint az indiai bankoknak a jövőben kötelező lesz szigorúbb ellenőrzéssel segíteni a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozását.

Bár még mindig hatalmas problémát jelent a térségben a szürkegazdaság, az utóbbi évtizedben hihetetlen sebességgel fejlődött az ország pénzügyi rendszere. Míg az évtized elején csak az indiai felnőttek 30 százalékának volt bankszámlája, ma már ez a szám 80 százalék fölött van, ami egybeesik az indiai kormány készpénzt visszaszorítani kívánó terveivel.