Vége a zugbányászatnak, a hatóság lecsap az otthoni kriptobányászokra

Az iráni energiaügyi minisztérium villamosenergia ágazatért felelős szóvivője közölte, hogy azoknak a kriptopénz bányászoknak, akik háztartási áramot használnak, súlyos bírságot kell fizetniük, ha azonosítják őket.

Irán támogatja a kriptovaluta bányászatot, már ha az állam által engedélyezett módon végzik. Az elavult villamosenergia infrastruktúra és az ebből eredő folyamatosan áramkimaradások miatt Irán vezetése nem tűri tovább a zugbányászokat, akik háztartási áramot használnak tevékenységeikhez, ezzel pedig akár egész városrészeken okoznak áramszünetet.

A hatóságok kíméletlenül lecsapnak azokra, akik otthon bányásznak kriptopénzt és ezzel megkárosítják a közösséget. Mostafa Rajabi Mashhadi szóvivő kijelentette, a bányászaton rajtakapott személyeknek tetemes bírságot kell fizetniük, emellett meg kell téríteniük az elektromos hálózatnak okozott károkat.

Idén az áramellátás két problémával szembesül: a vízerőművek energiatermelésének csökkenésével a kevesebb csapadék miatt, valamint a háztartási áramot használó kriptopénz bányászattal.

A kriptovaluták engedély nélküli bányászata miatt a helyi elektromos hálózat és a transzformátorok károsodását okozza – jegyezte meg Rajabi Mashhadi. Miután az iráni kormány 2019-ben jóváhagyta a kriptovaluta bányászatot, mint ipari tevékenységet, számos vállalat kezdett kriptovalutát bányászni országszerte a rendkívül olcsó áramnak köszönhetően, és most az iráni erőművek is elkezdtek ebben az iparágban lehetőséget látni a bevételeik növelésére.

2020 januárjában az Ipari, Bányászati és Kereskedelmi Minisztérium több mint 1000 engedélyt adott ki kriptopénz bányászati egységek számára.

Az erőművek a felesleges áramot a bányászoknak adják

Mivel a kriptovaluta bányászat leterheli az iráni villamosenergia hálózatot, az energiaügyi hatóságok aggodalmuknak adtak hangot. Néhány erőmű azt javasolta, hogy a felesleges villamos energiájukat kizárólag a kriptovaluta bányászoknak ajánlják fel. Az országos hálózatra nehezedő nyomás csökkentése érdekében a kormány beleegyezett a javaslatba, de közölte, hogy az erőművek nem részesülhetnek állami támogatásban.

Tavaly júliusban Rajabi Mashhadi bejelentette, hogy az erőművek is bányászhatnak kriptovalutákat. Elmondta, hogy a szervezeteknek az Ipari Minisztériumtól kell kérniük a szükséges engedélyeket, és be kell tartaniuk a kriptobányászatra vonatkozó tarifákat.

Az említett bejelentést követően az iráni hőerőművek holdingjának (TPPH) vezetője bejelentette, hogy cége pályázatot fog kiírni három erőmű villamosenergia termelésének kriptopénz bányászat céljára történő felajánlására.

A holding feje megjegyezte, hogy a stabil bevételi források megteremtése az elmúlt években az iráni villamosenergia ipar legfőbb céljává vált, és kifejtette: “Sajnos az állandó áremelkedések és az előfizetők számára stabil árak kötelező biztosítása nagy szakadékot okozott az ország villamosenergia iparának bevételei és kiadásai között, így új bevételi forrásokra van szükségünk ennek a szakadéknak az áthidalására.”

A villamosenergia ágazat egyik bevételi lehetőségeként a kriptovaluta bányászoknak történő áramértékesítést jelölte meg, és elmondta: “A kabinet és az energiaügyi minisztérium által kihirdetett törvények és rendeletek értelmében engedélyt kaptunk arra, hogy erőműveink bizonyos kapacitását kriptovaluták bányászatára fordítsuk”.

A TPPH kizárólag az erőművek bővítő turbináit fogja használni az említett célra, mivel azok nem fogyasztanak gázolajat. Ezekben a turbinákban csak földgázt használnak üzemanyagként, ami jóval tisztább megoldás. Ezek a turbinák nem csatlakoznak az országos hálózathoz, és az általuk termelt villamosenergiát csak maga az erőmű használja fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük