Három iráni erőmű biztosít energiát a bitcoin bányászoknak

Három iráni erőmű, melyek annyi energiát termelnek, hogy lazán elláthatnak New York városának felét, hamarosan kriptovaluta bányászoknak fogják értékesíteni a többlet villamosenergiát. Ezzel új bevételi forrása lesz az erőműveknek és egyúttal az államnak is.

A szerte Irán területén erőműveket üzemeltető Thermal Power Plant Holding Company (TPPH) jelentette be, hogy a kriptovaluta bányászok ezentúl három egységétől közvetlenül is vásárolhatják az áramot. Mohsen Tarztalab, a TPPH vezetője úgy nyilatkozott, hogy “a szükséges felszereléseket a Raminban, Nekaban és Shahid Montazeriban található három erőműben már telepítettük. A hivatalos dokumentumokat hamarosan feltöltjük a SetadIran.ir weboldalára.”

A három erőmű együttes teljesítménye 5485 megawatt óra. Irán legitim üzleti tevékenységként ismerte el a kriptovaluta bányászatot. Becslések szerint a kormány 1000 bányászati ​​engedélyt adott ki az új rendszer bevezetése utáni első hat hónapban. Bár elég nagy a politikai zűrzavar az országban, és az amerikai szankciók miatt komoly gazdasági problémákkal küszködik az ország, a globális bitcoin bányászati hashrátából mégis közel 4%-ot tudhat magának a közel-keleti ország.

Habár az erőműveknek folyamatosan növekvő termelési költségekkel kell szembenézniük, mégis fix áron kell biztosítaniuk az energiát a lakosság számára. Tarztalab szerint a kriptobányászoknak értékesített villamosenergia pluszpénzt visz az erőművek kasszájába és így akár még nyereségesek is lehetnek. A TPPH ugyanakkor azt is kiemelte, hogy nem fog a lakossági ellátás rovására menni a kriptovaluta bányászat ellátása. Mind a Raminban, mind pedig a Nekaban lévő erőművek szénerőművek, míg a Shahid Montazeri erőmű egy közeli olajfinomítóra támaszkodik.