Kriptobarát elnökjelölt került az Európai Központi Bank élére

Christine Lagarde korábban többször is elismerően nyilatkozott a kriptopénzekről. Az EKB élén a kriptoszkeptikus Mario Draghit válthatja.

Maratoni, három napos tárgyaláson vannak túl az Európai Unió döntéshozói. A rendkívüli csúcstalálkozót követően kedden tartottak sajtótájékoztatót, melyen többek között bejelentetésre került, hogy az Európai Tanács az Európai Központi Bank (EKB) következő elnökének a francia Christine Lagarde-et, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenlegi vezérigazgatóját jelöli.

Lagarde a bejelentés után rögtön kijelentette: megtiszteltetés számára a jelölés, ezért átmenetileg le is mond az IMF ügyvezető igazgatói posztjáról. Az IMF elfogadta Lagarde döntését.

Nem áll távol tőle a kriptó

A Bitcoin Bázis áprilisban számolt be róla, hogy Christine Lagarde IMF főtitkár elismerte: a kriptodevizák az elmúlt 10 évben a világ pénzügyi rendjének komoly kihívóivá váltak.

Az állami digitális eszközök enyhítenék a szélesebb lakossági rétegek pénzügyi kirekesztettségét (különösen a fejlődő országokban), növelnék a felhasználók és személyes adatok védelmét, valamint csökkentenék a csalások kockázatát.

Az IMF-Világbank tavaszi ülésén Lagarde nem vesztegette a szót, és felszólította a világ központi bankjait, hogy kezdjék meg a központi banki digitális pénzek bevezetésének előkészületeit.

Korábban is pozitív volt

2017-ben még ennél is messzebbre ment – emlékeztetett a CoinColors. Az IMF vezérigazgató-asszonya akkor egy Bank of England konferencián tartott beszédben részletezte, hogy a kriptotechnológia miként fogja megváltoztatni a jövőnket és a bankok jövőjét. Az informatika és az internet robbanásszerű elterjedését hozta fel példaként:

Nem is olyan régen egyes szakértők azzal érveltek, hogy a személyi számítógépek sohasem fognak elterjedni, a tabletek pedig csak drága csészealátétek lesznek. Úgy gondolom, hogy nem lenne bölcs dolog csak úgy elvetni a kriptopénzeket…

Elemzők megjegyzik, hogy bár Lagarde-nek az EKB élén továbbra sem lesz közvetlen befolyása a kriptovaluták felett, ettől függetlenül az európai pénzek alá fognak tartozni, ezért érdemes lesz majd odafigyelnünk arra, amit a továbbiakban mond. Annál is inkább, mivel elődje, a még október végéig regnáló Mario Draghi nem a legpozitívabb szövetségese volt a kriptopénzeknek. Csak remélhetjük, hogy Uniós szintű változás következik be a jövőben.

Az esetről további információkat a CoinColors cikkében is találhattok.