A kriptokereskedők több mint 50%-a veszített már önhibájából kriptovalutát

  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az Overbit idén március elején készített egy online felmérést kriptokereskedési szokásokról. A 30 kérdésből álló kérdőívben három fő területet vizsgáltak: a kereskedők hátterét, preferenciáit és viselkedési szokásaikat. A kérdőívre 2500 kriptovaluta-kereskedő válaszolt, 90 országból.

Sok a kezdő, de a profik is érdeklődnek

A kitöltők többsége kezdőként azonosította magát (58%), 29%-uk középhaladónak ítélte meg kereskedői tapasztalatát, és mindössze 12% vallotta magát haladó vagy profi szintű kereskedőnek.

A kérdőívben rákérdeztek arra is, hogy kinek hány éves tapasztalata van kriptokereskedés terén, amiből kijött egy érdekesség: a profi kereskedők 30,6%-a kevesebb mint 6 hónapja foglalkozik kriptovalutákkal. Ez feltételezhetően annak tudható be, hogy a profi kereskedők is egyre inkább nyitottak a kriptovaluta-piac iránt.

A többség önhibájából veszít kriptovalutát

A kitöltők több mint 50%-a vesztett már kriptovalutát önhibájából, melyek közül a három leggyakoribb eset: tranzakció indítása téves címre, tárca elvesztése és sajnos közülük sokan estek csalások áldozatául is.

Ugyan elsősorban a kereskedők saját hibájukból vesztenek kriptovalutát, a kriptotőzsdék miatt is aggódhatnak, ugyanis a válaszadók 35,3%-a szenvedett már veszteséget miattuk. Annak ellenére, hogy a tőzsdék kockázattal járnak, a legtöbb kereskedő ennek ellenére itt tartja eszközeit (68,7%).

A kitöltők több mint 40%-a Forex piacon is kereskedik, ami a kezdő kereskedők esetében magasabb részarány volt (63,4%), vélhetően arra utalva, hogy sokan portfóliójuk diverzifikálása miatt kezdenek bele a kriptokereskedésbe.

A kérdőívre adott válaszokból azt is megtudhattuk, hogy a kereskedők 53%-a “csak” kriptovalutákkal kereskedik, míg 47%-uk valamilyen kriptós derivatívával is, melyek típus szerinti megoszlását a lenti ábra mutatja.

A felmérésből kiderült, hogy a profi kereskedők ugyan jól értenek a kriptós derivatívákhoz, azonban őket érdekli a legkevésbé az ezzel való kereskedés.

A kezdők és a profik töltik a legkevesebb időt kereskedéssel

A kérdőívből kiderült, hogy a kezdő és a profi kereskedők töltik a legkevesebb időt kereskedéssel. A kezdők esetében ennek az lehet az oka, hogy ez a csoport még bizonytalan, ezért többet figyeli a piacot, mielőtt döntést hozna. A profik esetében viszont azt feltételeznénk, hogy ők azok, akik a legtöbb időt töltik kereskedéssel – azonban az adatok ennek pont az ellenkezőjét mutatják. Ennek magyarázata az lehet, hogy ez a csoport sokkal többet szelektál, és inkább a minőségre mennek rá a mennyiség helyett.

A Twitter mozgatja a profik döntéseit

A közösségi média óriási hatással van a kereskedésre: a válaszadók több mint 60 %-ának döntéseit befolyásolja, ezen belül a profikét a leginkább (85,9%). A legkedveltebb platform a kérdőív alapján a Twitter.

A Bitcoin a legnépszerűbb kriptopénz

Nem túl meglepő módon a Bitcoin a legkedveltebb kriptoeszköz, a kérdőívet kitöltő kereskedők 82,5%-a rendelkezik Bitcoinnal a portfóliójában. Népszerűségben a Bitcoint az Ethereum és a Ripple követik. A kérdőívből az is kiderült, hogy kereskedők többsége legalább kettő, maximum hat kriptoeszközt tart.

A kezdők HODLerek

A kezdő kriptotréderek a leginkább bikásak hosszútávon a piacon. 39,9%-uk használja a kriptoeszközeit kereskedésre, míg a maradékot hosszabb távon tárolják (HODLer viselkedés).

Kapcsolódó: 

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.