A kriptoközösség 2,3 millió dolláros jogi alapot hozott létre a Tornado Cash fejlesztőiért

A Tornado Cash alapítói és fejlesztői jogi nehézségek elé néznek, de a kriptoközösség szerint pusztán kódot írni nem bűncselekmény.

Támogatás a Tornado Cash fejlesztőinek

A kriptoközösség összefogott a korábbi kriptomixer szolgáltatás, a Tornado Cash fejlesztői mellett, akiket pénzmosással, szankciók megsértésével és engedély nélküli pénzügyi tevékenységgel vádolnak. Egyikük már börtönbüntetést kapott.

Roman Storm társalapító és Alexey Pertsev fejlesztő letartóztatása után a kriptoközösség megalapította a JusticeDAO-t. Ez egy érdekvédelmi csoport, amely pénzt gyűjt az őrizetbe vett személyek jogi védelmére. Az adománygyűjtés során több mint 654 Ethereumot (ETH), azaz 2,3 millió dollárt gyűjtöttek össze a „Free Alexey & Roman” kampány keretében a decentralizált Juicebox platformon keresztül. A JusticeDAO oldalon keresztül további 70 ETH-t gyűjtöttek.

A Juicebox egy nyilvánosan elérhető táblázatot tett közzé, amelyben nyomon követhetőek a „Free Alexey & Roman” alap költségei. Az adatok szerint az alap 1,39 millió dollárt költött jogi költségekre 2023 decembere és 2024 májusa között, és a következő öt hónapban további 2,8 millió dollár kiadást várnak. Az alap összesen 2024-re 3,35 millió dollár jogi költséggel számol.

A kriptoközösség és a szabadság kérdése

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin is jelentős hozzájárulást tett az alaphoz. Buterin ismert adatvédelmi szószóló, aki számos tanulmányt és javaslatot tett közzé az Ethereum adatvédelmének javítására. A kriptoközösség szerint a pénzügyi magánélet védelmének eszközeit létrehozni nem bűncselekmény. A szabályozók azonban nem értenek egyet.

A Tornado Cash alapítójának fellebbezése

2022-ben az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma azt állította, hogy hírhedt bűnözők több mint 7 milliárd dollár értékű kriptoeszközt mostak át a Tornado Cash-en közel három év alatt. Egy évvel később, 2023 augusztusában a platform társalapítóit, Stormot és Roman Semenovot pénzmosással és szankciók megsértésével vádolták meg. Stormot az FBI letartóztatta, míg Semenovot az OFAC szankciós listájára helyezték.

Stormnak három váddal kell szembenéznie: pénzmosásra való összeesküvéssel, engedély nélküli pénzügyi tevékenység folytatásával és az International Emergency Economic Powers Act megsértésével. Minden vádpontban ártatlannak vallotta magát. Storm ügyvédje fellebbezett a pénzmosás vádjának ejtéséért, azzal érvelve, hogy a vádak „alapvetően hibásak”, mivel Storm nem tudja irányítani vagy megakadályozni, hogy szankcionált entitások használják a kriptomixert.

2024 májusában egy holland bíróság Pertsevet bűnösnek találta pénzmosásban, és öt év négy hónap börtönbüntetésre ítélte, mert állítólag 1,2 milliárd dollár értékű illegális eszközt mostott át a platformon.

A fejlesztők felelőssége

Az eset kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a fejlesztők milyen jogi felelősséget viselnek az általuk létrehozott eszközök végső felhasználásáért. Josh Garcia, a Ketsal ügyvédi iroda partnere szerint, míg érdemes megfontolni a fejlesztőknek a kódjuk következményeit, terhes lehet egy kis fejlesztőcsoport számára, hogy előre lássanak minden lehetséges bűnügyi felhasználást.

Rebecca Liao, a Saga társalapítója és vezérigazgatója, valamint a Harvard Law School végzőse szerint a Tornado Cash esete nem pusztán a kódírásról szól. Az amerikai jogrendszer szerint a büntetőjogi felelősséghez szükséges a bűnözési szándék bizonyítása is. Storm közelgő tárgyalása kulcsfontosságú lesz a kriptoipar számára, különösen az adatvédelemre összpontosító szolgáltatások esetében. A holland bíróság Pertsev elleni fellépése már most hullámokat vet a kriptófejlesztői közösségben.