Elítélték a Tornado Cash fejlesztőjét: a döntésnek aggasztó következményei lehetnek

Nem is olyan régen egy holland bíróság 64 hónap börtönbüntetésre ítélte a most már szankcionált, de korábban nagyon népszerű kriptomixelő platform, a Tornado Cash alapítóját, Alexey Pertsevet. Teljesen pártatlanul nézve érthető, hogy miért döntött így a bíróság. Ugyanakkor a döntés következményei nagyon aggasztóak lehetnek kriptos szemmel nézve. Az nem volt kérdés, hogy a Tornado Cash azért jött létre, hogy emberek személyazonosságát elrejtse, így ha nem is célzottan, de elősegítette az illegális cselekményeket is. Tudjuk, hogy használták politikai aktivisták, száműzöttek és még maga Vitalik Buterin is, amikor Ukrajnába küldött támogatást a háborúban álló országnak.

A Tornado Cash ítélet aggasztó jövőképet vázol

A fejlesztők maguk sosem birtokoltak vagy kezeltek pénzt és így nem is voltak sosem személyesen érintettek a pénzmosási tevékenységben. Viszont létrehoztak egy mindenféle kontroll nélkül működő okosszerződést. Nem volt szükség a használatánál semmiféle adatellenőrzésre vagy adatgyűjtés sem történt. Pontosan ezzel érveltek a holland ügyészek is, amikor elítélték a 31 éves oroszt, akinek két kollégája, Roman Storm és Roman Semenov is hasonló vádakkal kénytelen szembesülni. A kriptos közösség és a kriptoval foglalkozó ügyvédek szerint igazságtalan és túlzó az ítélet. Tekintve a technológia fejlettségét és a Tornado Cash számos legális használati módját. A blokkláncok decentralizált és cenzúrát gátló természete miatt más jogi megközelítést kellene ilyen ügyekben alkalmazni, hangoztatták az ügyvédek Pertsev védelmében. Ők végig azzal érveltek, hogy nem a robotszerűen működő protokollt fejlesztő személyeket, hanem magukat az azt illegális célokra használó felhasználókat kellene büntetni.

Viszont ebben az érvelésben is van egy probléma. Ugyanis ha az illegális célokra használó eszközök fejlesztői mentesülnének a felelősség alól, akkor rengeteg ember számára lenne érdek egy Tornado Cash-hez hasonló applikáció fejlesztése. Hiszen ha a Tornado Cash technikai-jogi pajzsként működhetne a pénzmosási vádakkal szemben, akkor a bűnüldözési törekvések kevésbé lesznek hatékonyak és a különféle intézmények megtalálnák a módját a szabályok “legális” megkerülésének. Ami aggasztó, hogy a holland bíró szerint a Tornado Cash-nek nem volt semmilyen legális használati célja. Mintha az adatvédelem és az anonimitás nem legális cél lenne.

És akkor lehetne olyanokon elmélkedni, hogy a fegyvergyártók miért nem bűnösek a fegyverek gyártásáért? Vagy a bűncselekményekhez használt pénzeket kibocsátó jegybankok miért nem? Csak a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztői vannak veszélyben akár évtizedeken keresztül? Konkluzióként nem tudunk minden ilyen kérdésre választ adni. Az viszont biztos, hogy mivel a hatóságok nem tudják eldönteni, hogy mi illegális és legális egy kriptomixerben, ezért üldözni fogják a mixereket úgy általában is.