Kriptoművészek mutatják be a bitcoin árváltozásait


Egy san Francisco-i székhelyű kísérleti művészeti mozgalom valami olyat hozott létre, amelyre korábban nem volt példa. Egy olyan programozott műtárgyat készítettek, amely megváltoztatja a megjelenését a bitcoin árváltozásaira. 

Az Asynchronou Art mutatta be Matt Kane a ‘Jó hely és jó idő’ című művét, amely dinamikusan változik a BTC áringadozások hatására. Ahogy a kriptovaluta értéke változik, úgy változik a grafika is magyarázta Kane.

“Minden nap új megjelenést generál a Master számára, a bitcoin utolsó 24 órás árváltozásainak adatait felhasználva. Minden órában az ár ellenőrzi a korreláló réteg forgását, skáláját és helyzetét.”

Az első vacsora

A teljes darabot Master-nek nevezik az async.art szóhasználatában, mivel az egyes rétegeket egymástól függetlenül ellenőrzik. A szokatlan művészi együttműködés egy korábbi példája az ‘Első vacsora’ ahol a tizenhárom réteget külön-külön bocsátották árverésre, különböző gyűjtők számára. Tehát, míg az egyik gyűjtő a Master tulajdonosa (amelyet rekordáron, 103,4 ETH-ért adtak el), a Rétegek tulajdonosai maguk is frissíthetik és megváltoztathatják azokat, ha úgy gondolják. A megváltoztatható elemek között szerepelnek a karakterek, a falak, és az asztal. Egyes rétegek megváltoztathatják a ruhákat, mások helyettesíthetik az arcokat, mások pedig megváltoztathatják a méretet vagy a tájolást. Az async.art megjegyzi, hogy ez több mint 54 milliárd különféle állapotváltozást tesz lehetővé.

Az egyes rétegeket összesen 263 ETH-ért adták el, ami azt sugallja, hogy a gyűjtők értékelik azt a lehetőséget, hogy közvetlen módon hozzájárulhatnak a Master alkotás megjelenéséhez.

A ‘Jó hely és jó idő’ esetében viszont a művész megtartja a Rétegek feletti irányítást, amelyeket API hívások vezérelnek.

Kane kifejtette azt is, hogy “azt szeretném, ha mű mindig naprakész és meglepő legyen mind a gyűjtő, mind pedig a nézők számára, amikor az áringadozás látható. Ezen túlmenően, amikor a bitcoin ára elér egy kulcsfontosságú szintet, akkor azon a napon a mű ezt rögzíti.”

Az async.art alapítója, Conlan Rios vezérigazgató azt mondta, hogy “most valóban a művészeti világ befolyásolása felé haladunk… ez pedig megerősíti azt a tényt, hogy az egész NFT közösség hisz a mozgalomban.”

Az új műalkotást a Citadel 6.15 virtuális galéria rendezvényén mutatják be, amelyet Coldie kriptoművész fog március 27-én megnyitni. A kiállításon olyan művészek is jelen lesznek, mint Hackatao, AlottaMoney, XCOPY, Josie Bellini, Shortcut, BlackBoxDotArt, MLIBTY, TwistedVacancy, Matt Kane, Rutger van der Tas, Vans Design.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.