Kriptoművészek mutatják be a bitcoin árváltozásait

Egy san Francisco-i székhelyű kísérleti művészeti mozgalom valami olyat hozott létre, amelyre korábban nem volt példa. Egy olyan programozott műtárgyat készítettek, amely megváltoztatja a megjelenését a bitcoin árváltozásaira. 

Az Asynchronou Art mutatta be Matt Kane a ‘Jó hely és jó idő’ című művét, amely dinamikusan változik a BTC áringadozások hatására. Ahogy a kriptovaluta értéke változik, úgy változik a grafika is magyarázta Kane.

“Minden nap új megjelenést generál a Master számára, a bitcoin utolsó 24 órás árváltozásainak adatait felhasználva. Minden órában az ár ellenőrzi a korreláló réteg forgását, skáláját és helyzetét.”

Az első vacsora

A teljes darabot Master-nek nevezik az async.art szóhasználatában, mivel az egyes rétegeket egymástól függetlenül ellenőrzik. A szokatlan művészi együttműködés egy korábbi példája az ‘Első vacsora’ ahol a tizenhárom réteget külön-külön bocsátották árverésre, különböző gyűjtők számára. Tehát, míg az egyik gyűjtő a Master tulajdonosa (amelyet rekordáron, 103,4 ETH-ért adtak el), a Rétegek tulajdonosai maguk is frissíthetik és megváltoztathatják azokat, ha úgy gondolják. A megváltoztatható elemek között szerepelnek a karakterek, a falak, és az asztal. Egyes rétegek megváltoztathatják a ruhákat, mások helyettesíthetik az arcokat, mások pedig megváltoztathatják a méretet vagy a tájolást. Az async.art megjegyzi, hogy ez több mint 54 milliárd különféle állapotváltozást tesz lehetővé.

Az egyes rétegeket összesen 263 ETH-ért adták el, ami azt sugallja, hogy a gyűjtők értékelik azt a lehetőséget, hogy közvetlen módon hozzájárulhatnak a Master alkotás megjelenéséhez.

A ‘Jó hely és jó idő’ esetében viszont a művész megtartja a Rétegek feletti irányítást, amelyeket API hívások vezérelnek.

Kane kifejtette azt is, hogy “azt szeretném, ha mű mindig naprakész és meglepő legyen mind a gyűjtő, mind pedig a nézők számára, amikor az áringadozás látható. Ezen túlmenően, amikor a bitcoin ára elér egy kulcsfontosságú szintet, akkor azon a napon a mű ezt rögzíti.”

Az async.art alapítója, Conlan Rios vezérigazgató azt mondta, hogy “most valóban a művészeti világ befolyásolása felé haladunk… ez pedig megerősíti azt a tényt, hogy az egész NFT közösség hisz a mozgalomban.”

Az új műalkotást a Citadel 6.15 virtuális galéria rendezvényén mutatják be, amelyet Coldie kriptoművész fog március 27-én megnyitni. A kiállításon olyan művészek is jelen lesznek, mint Hackatao, AlottaMoney, XCOPY, Josie Bellini, Shortcut, BlackBoxDotArt, MLIBTY, TwistedVacancy, Matt Kane, Rutger van der Tas, Vans Design.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.