Az olaj ára jóval nagyobb áringadozást mutat, mint a bitcoin

A szkeptikusok és a régimódi piaci befektetők számára a Bitcoin (BTC) szinonimája az áringadozásnak, amely extrém nagy kilengéseket mutat. Az utóbbi időben azonban az olaj viszonylag még kockázatosabb eszközzé vált, és a volatilitás mutatója is meredek.

A West Texas Intermediate (WTI) olajárának az egy hónapos realizált statisztikai volatilitása 105,3%-on állt február 10-én, miután január végén elérte a négy hónapos csúcsot 119,6%-on. Eközben a Bitcoin statisztikai volatilitása a közelmúltban 42,3%-ra esett, ami a szeptember óta mért legalacsonyabb szint a Skew Markets adatai szerint.

Statisztikai volatilitás

A statisztikai volatilitás azt méri, hogy az árak milyen mértékben változtak a múltban. A volatilitás a folytonosan számított hozam szórása. Éves szinten kerül meghatározásra.

volatilitás

Bitcoin, Gold, S&P 500 és WTI volatilitás, 1-hónapos realizált (éves)
Forrás: Skew Markets

A volatilitás ugyanakkor nem méri az irányt, csak azt mutatja meg, hogy a befektetett eszköz ára hogyan tér el az átlagtól. Tehát, mivel az olaj jelenleg magasabb statisztikai volatilitást mutat mint a Bitcoin, bátran mondhatjuk, hogy a “fekete arany” a közelmúltban ingatagabb volt, mint a Bitcoin.

A WTI volatilitása hirtelen emelkedett. A január 6-i 38,7% január 27-re 119,6%-ra növekedett. A Bitcoin volatilitása pedig folyamatosan 66%-ról 42%-ra csökkent 4 hét alatt február közepéig.

Összehasonlításképpen: az S&P 500 index realizált volatilitása január utolsó hetében nőtt, és szerdán 15,6%-on állt. Január első 10 napjában az arany volatilitás mutatója megduplázódott, 18%-ra nőtt, majd február elején 10%-ra esett vissza.

Olajárak ingadozásának okai

Az olajárak ingadozását 2 jelentős eseménynek köszönhetjük. Az első ok az USA és Irán közötti fokozott feszültség, melynek következtében megemelkedtek az árak. Január 3-án az Egyesült Államok megtámadott egy iráni bázist Irakban, megölt egy magas rangú katonai parancsnokot és geopolitikai bizonytalanságot okozott a piacon. Ennek eredményeként a WTI 61 dollárról 64 dollárra emelkedett mindössze két óra alatt, 02:00 UTC-ig. Az árak tovább emelkedtek, és február 8-án, miután Irán viszonzásképp megtámadta az iraki amerikai bázisokat, az ázsiai kereskedelmi órákban az árak elérték a több hónapos csúcsot 65 dollár feletti értékkel. Ugyanakkor miután kiderült, hogy a támadás nem követelt áldozatot, az olajárak még aznap 60 dollárra estek vissza.

A másik ok pedig a koronavírus megjelenése volt, mely jelentősen meghatározza a piac hangulatát. A WTI két héttel ezelőtt a 49,50 dollár értéket közelítette, majd kicsit összeszedte magát. Jelenleg egy hordó olaj ára 54,40 dollár közelében van.

Míg a WTI mindkét irányba jelentősen ingadozott, a Bitcoin piac nagy torzítással viszonylag nyugodt maradt. A kriptovaluta nagyjából egyenes növekedési görbét rajzolt. Február 13-ig 6.850 dollárról 10.500 dollárra nőtt az értéke. Ezért nem meglepő, hogy a Bitcoin statisztikai volatilitása alacsonyabb, mint az olajé.

Ez nem az első eset, hogy az olaj volatilisabb, mint a Bitcoin. A szeptember közepétől október közepéig tartó időszakban a WTI statisztikai volatilitása 60,9%-ról 133%-ra emelkedett. Ezt megelőzően azonban a Bitcoin mindig változékonyabb volt, mint az olaj.

A jövőben a Bitcoin áringadozása nagymértékben megnövekedhet. Az 1.000 BTC-től 10.000 BTC-ig terjedő egyenlegekkel rendelkező tárcacímek elkezdték a coinok felhalmozását. Így nehéz megmondani, hogy a Bitcoin továbbra is kevésbé lesz-e volatilis, mint az olaj.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.