Kriptopénz adózás sorozat #4: Mennyit adózol Japánban a kriptopénzed után?

Következő hetente bővülő cikkünkben röviden bemutatjuk milyen kriptopénzekre vonatkozó adózási szabályok vannak érvényben a világ országaiban, már ha egyáltalán van valami érvényben.

BitBay - keress könnyen kriptovalutákat a BitBay referral programjával - akár 80% visszatérítés!

A héten Japán kriptopénz adózásával egészítettük ki a cikket.

Kriptopénz adózás Japánban

A kriptopénzek jogi státusza: legális fizetőeszköz
Nyereségadó: 15% és 55% között volumentől függően

Jelen pillanatban a virtuális pénzek után keletkező nyereséget, melyek legális fizetőeszköznek minősülnek Japánban az adóhatóság besorolása szerint ‘egyéb bevétel’ kategóriába sorolhatóak.

Ez lényegében azt jelenti, hogy a kriptotulajdonosok 15 és 55 százalék közötti összeget kell fizessenek az éves adóbevallásukban feltüntetett összegek nyeresége után. A top adósáv azokra vonatkozik csak, akik 40 millió jennél (365 000$) többet keresnek.

A Bloomberg portál meglátása, hogy a szabályozás miatt sok japán kriptobefektető olyan országokba menekül, mint Szingapúr, ahol nem kell a hosszú távú virtuális pénz befektetéseik után nyereségadót fizetni. A Hiroyuki Komiyát, aki egy tokiói tanácsadó cégvezetője, egy helyi híroldal szólaltatott meg az ügyben. Neki sikerült “pár millió jennel” csökkenteni az adóját miután “teljes átlagot” használt a “mozgóátlag” helyett az adóösszege kiszámításához. Komiya elmagyarázta, továbbra sincs tisztában egyes nüanszokkal mikor a kriptojövedelemből származó nyereség adózására kerül sor mivel a hivatalos útmutatók nagyon sekélyesen fogalmaznak:

“A kormány még nem tisztázott egyes részleteket és ezért nem tudhatod biztosan, hogy jól csináltad-e vagy sem.”

Ugyanakkor egyre többet hallani arról Japánban, hogy a kriptovaluták adózása változni fog a jövőben. Június 25-én a japán pénzügyminisztérium már tartott egy tanácskozást a progresszív adó esetleges megváltoztatásáról. Fujimaki szenátor arra kérte Japán miniszterelnök-helyettesét Taro Aso-t, hogy fontolja meg a kriptovaluta tranzakciók szeparált adóztatását a jelenlegi besorolás helyett. Azt jelenti, a jelenlegi adórátákat egy 20%-os fix adó váltaná fel hasonlóan a részvény és a forex ügyletekhez. Az ajánlat kapcsán Aso megjegyezte, a nyilvánosság pozitívan értékelné a módosítást mivel sokkal méltányosabb.

Pillanatnyilag a kriptovaluta tranzakciók maximális adóvonzata Japánban 55 százalék és az átsorolás révén egy 20 százalékos fix adókulcsra mérséklődne.

Kriptopénz adózás Svájcban

A kriptopénzek jogi státusza: nincs meghatározva
Nyereségadó: az év végén kerül kiszámolásra az éves jövedelem függvényében

Selva Ozelli, nemzetközi adóügyvéd egy korábbi nyilatkozatában Svájcról azt nyilatkozta, “a kriptopénzek nem minősülnek se pénznek, se devizának, se termékek és szolgáltatások pénzügyi kínálatának (GST) adózási szempontból”.

A kriptopénzek eszközöknek minősülnek tőkenyereség adó (CGT) szempontjából. Ez ugyanakkor csak azokra vonatkozik, akik teljesítik a professzionális kereskedőkre vonatkozó kritériumokat az éves kereskedett kriptopénz összege/gyakorisága tekintetében. Ugyanakkor a kriptopénzt használók egyaránt kötelesek vagyonadót fizetni, amit a svájci adóhatóságok december 31-én határoznak meg az adott tárgyévre.

Kriptopénz adózás Németországban

A kriptopénzek jogi státusza: privát pénz
Nyereségadó: 0% (ha egy évnél tovább tartod)
25-25% (tőkenyereség adóként)

A kriptopénzek nem számítanak hivatalos fizetőeszköznek Németországban, de mint privát pénz ismerte el a német pénzügyminisztérium 2013-ban.

Azt jelenti, a kereskedéssel szerzett profit, a bányászata vagy váltása a bitcoinnak és az altcoinoknak tőkenyereség adó tárgyát képezik, ami jelenleg 25-28%, belekalkulálva a szolidaritási járulékot is.

Ugyanakkor a német jövedelemadóról szóló törvény értelmében, ha az eszközöket (a kriptopénzeket és a tokeneket) több mint egy évig tartják, akkor utána az az eszköz adómentes.

CRYPTO.COM💳 – Használd a linkünket regisztráláskor és 50💲 jóváírásban részesülsz.

Kriptopénz adózás az Egyesült Királyságban

A kriptopénzek jogi státusza: befektetés (kis összegek esetén)
működőtőke (rendszeres használat esetén)
Nyereségadó: 0% (11 850£ alatt)
akár 45% (11 850£ fölött)

Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC), az Egyesült Királyságban az adóbehajtásért felelős ügynökség már 2014-ben bemutatta a bitcoinnal kapcsolatos adózás menetét. Az ilyen kriptopénzekkel kapcsolatos tevékenységből származó díjak, vállalati adó, jövedelemadó vagy tőkejövedelem adó kategóriába tartoznak a tevékenység mibenlététől függően. A HMRC a következőképp magyarázta a brit Aphr honlapnak: “minden profit vagy nyereség után felszámítható, vagy bármilyen megengedett veszteséget eseti alapon vizsgálják”.

Mindenesetre a kriptopénzek az Egyesült Királyságban alkalmi felhasználók számára tőkenyereség adó kategóriába tartoznak mivel befektetésnek minősülnek. Azonban egyes traderek jövedelemadóként kell elkönyvelniük attól függően milyen gyakran és mekkora volumennel kereskednek. A HMRC szerint:

“Amikor egy eszközt (beleértve a bitcoint) befektetési jelleggel tartanak – a kereskedési tevékenységből eredő működőtőkével szemben – az a vélemény, hogy minden profit vagy nyereség tőkenyereség adóként kerül elszámolásra.”

A kripto-kripto tranzakciók szintén adókötelesek az Egyesült Királyságban, de a HMRC felhívja a figyelmet, hogy a szituációk különbözhetnek a körülményektől függően.

Fontos megjegyezni, hogy minden munkaképes korú állampolgár az Egyesült Királyságban adómentes, ami az éves jövedelmétől függ. Ez az összeg 2018/2019-es adóévben 11 850 font személyenként. Ha az adózó meghaladja ezt az összeget, akkor 20 százalékos adót kell fizetnie a 11 851£ és 46 350£ közötti keresete után, 40 százalékot a 46 351£ és 150 000£ közötti kereset között és 45 százalékot a 150 000£ fontot meghaladó éves kereset fölött.

A következő héten Dél-Korea kriptopénzekre vonatkozó adózási politikáját mutatjuk be.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Balaxi

Dream. Fulfill. Repeat. Idealist. Digital.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.