Kriptopénz adózás sorozat #2: Mennyit adózol Németországban a kriptopénzed után?

Június 25-én a japán pénzügyminiszter Fujimaki azt javasolta a parlamentben, csökkentsék a jelenlegi kriptopénzes tranzakciókat terhelő adót, ami egyes esetekben akár az 55 százalékot is elérheti. A tervezett barátságosabb 20 százalékos egykulcsos adó már inkább hasonlít a részvény- és Forex ügyletekre kirótt adók mértékére.

Míg Japán nem tudja biztosra eldönteni, hogy a jelenlegi adórendszerrel elveszítené-e a progresszív adózás jelentette, méltányosságon alapuló adózási politika előnyeit, ami az egyik alappillére a japán adózási politikának, addig más vezető országokban még ennyire világos iránymutatás sincs a bitcoin és az altcoinok adóztatására vonatkozóan.

Következő cikksorozatunkban röviden bemutatjuk milyen kriptopénzekre vonatkozó adózási szabályok vannak érvényben különböző országokban, már ha egyáltalán van valami érvényben.

A héten Németország kriptopénz adózását mutatjuk be.

Kriptopénz adózás Németországban

A kriptopénzek jogi státusza: privát pénz
Nyereségadó: 0% (ha egy évnél tovább tartod)
25-25% (tőkenyereség adóként)

A kriptopénzek nem számítanak hivatalos fizetőeszköznek Németországban, de mint privát pénz ismerte el a német pénzügyminisztérium 2013-ban.

Azt jelenti, a kereskedéssel szerzett profit, a bányászata vagy váltása a bitcoinnak és az altcoinoknak tőkenyereség adó tárgyát képezik, ami jelenleg 25-28%, belekalkulálva a szolidaritási járulékot is.

Ugyanakkor a német jövedelemadóról szóló törvény értelmében, ha az eszközöket (a kriptopénzeket és a tokeneket) több mint egy évig tartják, akkor utána az az eszköz adómentes.

Kriptopénz adózás az Egyesült Királyságban

A kriptopénzek jogi státusza: befektetés (kis összegek esetén)
működőtőke (rendszeres használat esetén)
Nyereségadó: 0% (11 850£ alatt)
akár 45% (11 850£ fölött)

Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC), az Egyesült Királyságban az adóbehajtásért felelős ügynökség már 2014-ben bemutatta a bitcoinnal kapcsolatos adózás menetét. Az ilyen kriptopénzekkel kapcsolatos tevékenységből származó díjak, vállalati adó, jövedelemadó vagy tőkejövedelem adó kategóriába tartoznak a tevékenység mibenlététől függően. A HMRC a következőképp magyarázta a brit Aphr honlapnak: “minden profit vagy nyereség után felszámítható, vagy bármilyen megengedett veszteséget eseti alapon vizsgálják”.

Mindenesetre a kriptopénzek az Egyesült Királyságban alkalmi felhasználók számára tőkenyereség adó kategóriába tartoznak mivel befektetésnek minősülnek. Azonban egyes traderek jövedelemadóként kell elkönyvelniük attól függően milyen gyakran és mekkora volumennel kereskednek. A HMRC szerint:

“Amikor egy eszközt (beleértve a bitcoint) befektetési jelleggel tartanak – a kereskedési tevékenységből eredő működőtőkével szemben – az a vélemény, hogy minden profit vagy nyereség tőkenyereség adóként kerül elszámolásra.”

A kripto-kripto tranzakciók szintén adókötelesek az Egyesült Királyságban, de a HMRC felhívja a figyelmet, hogy a szituációk különbözhetnek a körülményektől függően.

Fontos megjegyezni, hogy minden munkaképes korú állampolgár az Egyesült Királyságban adómentes, ami az éves jövedelmétől függ. Ez az összeg 2018/2019-es adóévben 11 850 font személyenként. Ha az adózó meghaladja ezt az összeget, akkor 20 százalékos adót kell fizetnie a 11 851£ és 46 350£ közötti keresete után, 40 százalékot a 46 351£ és 150 000£ közötti kereset között és 45 százalékot a 150 000£ fontot meghaladó éves kereset fölött.

A következő héten Svájc kriptopénzekre vonatkozó adózási politikáját mutatjuk be.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Balaxi

Dream. Fulfill. Repeat. Idealist. Digital.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..