Kriptopénz buborék – van-e lufi a bitcoin piacán?

Az eszközár buborék, vagy ahogy a köznyelv hívja lufi akkor jön létre, amikor a piaci árak a valós értéktől elrugaszkodva, jellemzően spekulatív módon emelkednek. Sokan arról beszélnek a mostani bitcoin, ethereum, litecoin árfolyamok emelkedése kapcsán, hogy kriptopénz buborék van születőben.

Ledger Wallet protects your bitcoins

Kriptopénz buborék vagy sem?

Lufi a bitcoin piacon - kriptopénz buborékA piaci lufikat jellemzően nagyon nehéz valós időben észlelni. Amikor egy adott eszköz ára több, mint 50 százalékot esett rövid időn belül, vagy akár teljesen elértéktelenedik, akkor már biztosan beszélhetünk arról, hogy kipukkadt a lufi a piacon. De addig, csak találgatni lehet.

Évekkel korábban amikor a bitcoin árfolyama 1 dollárról 100 dollárra emelkedett, a piacon szinten mindenki bitcoin buborék jelenségét látta a lelki szemei előtt. Ugyanez történt aztán akkor amikor 100 dollárról 1000 dollárra emelkedett és most ahogy éppen elhagytuk a 2000 dolláros szintet.

Lufi a szakértők szemével

A bitcoin hálózat lenyűgöző gyorsasággal növekszik, amely magával vonja az árfolyam emelkedést is. A bitcoin buborék egyes kriptopénz szakértők szerint elkerülhetetlen, míg mások szerint a piacon most teljesen más folyik és továbbra is optimisták.

Alexandro Colorado az alábbiakban foglalta össze véleményét a bitcoin buborék jelenségről.

“A lufi egy piaci manipuláció eredménye, ezzel szemben a valós növekedés egy teljesen más dolog. A cégek is több millió dollár értékben növekedhetnek pár hónap alatt, a kriptopénzek miért ne tehetnék ugyanezt?”
A mexikói bitcoin szakértő szerint, a világ nagyobbik része még mindig vagy nem ismeri a digitális pénzeket vagy pedig nem bíznak benne. De ez még nem jelenti azt, hogy bitcoin buborék van kialakulóban.
Bitcoin árfolyam a magasban

Vinny Lingham a Cointelegraphnak nyilatkozott, hogy káros-e egy bitcoin kriptopénz buborék a teljes ökoszisztémára nézve.

“Igen, káros, bár azok akik 2011-ben kiáltottak lufit a piacra, tévedtek. Két év kellett hozzá, hogy a lufi kidurranjon.”

Malcolm Macload a Gulden bitcoin pénztárcától nem biztos benne, hogy a bitcoin buborék kipukkad vagy sem. De egyelőre nem tiszta számára, hogy a legutóbbi árfolyam növekedés mögött milyen fundamentumok állnak.

“Úgy vélem nagy az esély rá, hogy lufi van a piacon, de remélem tévedek”.

Nathan T. Freeman szerint az egyetlen jelentős esemény, mely eldöntheti a bitcoin jövőjét az a a blokkméretről zajló vita rendezése. Minden más csak politika.

“Egy lufi előrejelzése a piacon olyan, mint a kockadobás. Mindenki, aki azt állítja tudja a dobás kimenetelét, cinkelt kockával játszik.”

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Egy megjegyzés a “Kriptopénz buborék – van-e lufi a bitcoin piacán?” cikkhez

  • Ma mintha kipukkadt volna minden… a többiekhez képest a BTC kifejezetten jól teljesített a kripto piacon a “mindössze” 30% körüli zuhanásával… és még nincs vége a napnak. :-/

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.