Kriptopénz buborék – van-e lufi a bitcoin piacán?

Az eszközár buborék, vagy ahogy a köznyelv hívja lufi akkor jön létre, amikor a piaci árak a valós értéktől elrugaszkodva, jellemzően spekulatív módon emelkednek. Sokan arról beszélnek a mostani bitcoin, ethereum, litecoin árfolyamok emelkedése kapcsán, hogy kriptopénz buborék van születőben.

Kriptopénz buborék vagy sem?

Évekkel korábban amikor a bitcoin árfolyama 1 dollárról 100 dollárra emelkedett, a piacon szinten mindenki bitcoin buborék jelenségét látta a lelki szemei előtt. Ugyanez történt aztán akkor amikor 100 dollárról 1000 dollárra emelkedett és most ahogy éppen elhagytuk a 2000 dolláros szintet.

Lufi a szakértők szemével

A bitcoin hálózat lenyűgöző gyorsasággal növekszik, amely magával vonja az árfolyam emelkedést is. A bitcoin buborék egyes kriptopénz szakértők szerint elkerülhetetlen, míg mások szerint a piacon most teljesen más folyik és továbbra is optimisták.

Alexandro Colorado az alábbiakban foglalta össze véleményét a bitcoin buborék jelenségről.

A lufi egy piaci manipuláció eredménye, ezzel szemben a valós növekedés egy teljesen más dolog. A cégek is több millió dollár értékben növekedhetnek pár hónap alatt, a kriptopénzek miért ne tehetnék ugyanezt?

A mexikói bitcoin szakértő szerint, a világ nagyobbik része még mindig vagy nem ismeri a digitális pénzeket vagy pedig nem bíznak benne. De ez még nem jelenti azt, hogy bitcoin buborék van kialakulóban.

Bitcoin árfolyam a magasban

Vinny Lingham a Cointelegraphnak nyilatkozott, hogy káros-e egy bitcoin kriptopénz buborék a teljes ökoszisztémára nézve.

Igen, káros, bár azok akik 2011-ben kiáltottak lufit a piacra, tévedtek. Két év kellett hozzá, hogy a lufi kidurranjon.

Malcolm Macload a Gulden bitcoin pénztárcától nem biztos benne, hogy a bitcoin buborék kipukkad vagy sem. De egyelőre nem tiszta számára, hogy a legutóbbi árfolyam növekedés mögött milyen fundamentumok állnak.

Úgy vélem nagy az esély rá, hogy lufi van a piacon, de remélem tévedek.

Nathan T. Freeman szerint az egyetlen jelentős esemény, mely eldöntheti a bitcoin jövőjét az a a blokkméretről zajló vita rendezése. Minden más csak politika.

Egy lufi előrejelzése a piacon olyan, mint a kockadobás. Mindenki, aki azt állítja tudja a dobás kimenetelét, cinkelt kockával játszik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük