A kriptopénzek lehetnek az iráni gazdasági válság menekülési útvonala

Donald Trump amerikai elnök bejelentését követően, miszerint az USA felmondja az iráni atommegállapodást és visszaállítják a szankciókat, az iráni riál árfolyama tovább esett a dollárral szemben, így jelenleg több mint 40 ezer riálba kerül 1 dollár megvétele. Elemzők szerint az iráni gazdasági válság és a szankciók újbóli bevezetése tömegeket fordíthat a kriptopénzek irányába.

Az iráni gazdasági válság következményei

A Weiss Cryptocurrency Ratings elemzője, Juan Villaverde blogbejegyzésében arról ír, hogy az iráni gazdaság állapota, a szankciók, valamint az amerikaiak távozása az atomalkuból egyre több iránit fordíthat a kriptopénzek irányába.

“Irániak milliói pánikolnak. Nemcsak a szankciók visszaállításától félnek, hanem a gazdasági összeomlástól és a pénzügyi elnyomástól is. Egyre többen próbálnak menedéket találni megtakarításaiknak.”

iran
Riál vs dollár, forrás: Bitcoinist/XE

Az irániak már több mint 2.5 milliárd dollárt költöttek kriptopénzekre, nyilatkozta az iráni parlament gazdasági bizottság elnöke a hónap elején. Villaverde szerint ez azonban csak a kezdet.

“Ugyanez várható – sokkal nagyobb méretekben – a jövőben bármely banki vagy monetáris válság kapcsán”, mondta az elemző a Bitcoinist kérdésére válaszolva, hozzátéve:

“A múltban, amikor a korrupt kormányok leértékelték a saját valutájukat vagy elkobozták az állampolgárok vagyonát, a befektetők az amerikai dollárhoz vagy az aranyhoz menekültek. Napjainkban sokan a kriptopénzek felé fordulnak, ahol pénzük egy globális, elosztott főkönyvben van, amihez egyetlen központi bank vagy kormány sem tud hozzáférni.”

Irán nehéz gazdasági helyzete arra fogja kényszeríteni a kormányt, hogy tőkeellenőrzést hajtson végre, amely lesújtó hatással lehet az emberek pénzeszközeire nézve, mondta Villaverde. Ez jelentheti azt, hogy több pénzt nyomtatnak vagy a banki megtakarításokat egy másik pénznemre cserélik, amelyek további leértékelődést eredményeznek.

Villaverde blogbejegyzésében megemlíti többek között Venezuela, Zimbabwe, Görögország és Argentína helyzetét, amelyek mindegyike gazdasági válságok elszenvedője és ahol a kormányok mindegyike tőkeellenőrzés végrehajtásában látta vagy látja a megoldást.

Az iráni kormány többször is nemtetszését fejezte ki a kriptopénzekkel kapcsolatban, és megtiltotta a bankoknak minden olyan tranzakció engedélyezését, amely kriptopénzek vételével vagy eladásával kapcsolatos.

A kriptopénzekre elköltött 2.5 milliárd dollár olyan digitális pénznem aktivistáknak a tevékenysége, akik a hatalmas előnyök és spekulációk miatt szálltak be ebbe az arénába, mondta Mohammad Reza Pourebrahimi az Ibena hírügynökségnek. Az iráni parlament gazdasági bizottságának elnöke szerint a kriptopénzek veszélyeztetik az ország bankrendszerét, mert nem átláthatóak és nem támogatottak. Az elnök megerősítette azt a korábbi hírt, miszerint a kormány saját kriptopénz létrehozásán dolgozik, mert így kívánják megoldani a veszély elhárítását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük