Milyen változást hozhat a bitcoin elfogadottság növekedése a fejlődő országok számára?

A szegénység, a korrupció, az infláció és a munkanélküliség csak néhány példa azon problémák közül, amelyekkel a fejlődő országok küszködnek. A politikai instabilitás évtizedei és a rossz kormányzás több országot is gazdasági válságba taszított. Ezek alapján a jelen és a jövő nem biztat sok jóval, azonban a bitcoin elfogadottság növekedése és a blokklánc technológia reményt adhat a változásra.

Hogyan segíthet a bitcoin elfogadottság növekedése?

Afrikában, Dél-Amerika és Ázsia nagy részén, a Közel-Kelet bizonyos régióiban a kormányok által kibocsátott valuták gyengék és megbízhatatlanok, a gazdaság ingatag lábakon áll és kevés az esély a talpra álláshoz. A bitcoin és a blokklánc technológia ezen változtathat, de vajon miben és mik az eddigi eredmények?

1. Egyszerűsíti az utalást és segíti a ‘banktalanokat’

A globális átutalási rendszer jó részben az olyanokra épül, akik bevándorlóként a fejlett országokban élnek és dolgoznak. Az ENSZ adatai szerint ezek az egyének 2017-ben 450 milliárd dollárt küldtek hazájukba, ami sok esetben a fejlődő országok valamelyike. De még Magyarországon is komoly a külföldön dolgozó magyarok hazautalása: csak 2015-ben több mint ezer milliárd forintot utaltak haza a nyugatabbra dolgozó magyarok. A bevándorlóknak a bankokon kívül olyan közvetítő szolgáltatásokra kell támaszkodniuk, mint a Western Union, MoneyGram vagy a Ria. A folyamat drága és nehézkes, és sok pénz elúszik a rossz átváltási árak, valamint a díjak miatt.

A Világbank adatai szerint világszerte több mint 2 milliárd ember egyáltalán nem rendelkezik banki számlával és hozzáféréshez banki szolgáltatásokhoz. Akik pedig rendelkeznek bankszámlával, az sem teljes körű, mivel nincs hozzáférésük a prémium banki szolgáltatásokhoz. A banki eszközökhöz való hozzáférés hiánya így milliókat zár ki a globális kereskedelemben való részvételtől.

bank

Banki számlával rendelkezők 2017-es statisztikája, forrás: Global Findex/World Bank

A kriptopénzek segítségével drasztikusan csökkenthető az átutalás költsége, a nemzetközi pénzátutalás összes macerája, valamint a bankszámlával nem rendelkezők hátrányos helyzetének a javítása.

A Coins.ph egy fizetési és kriptopénzváltó mobil app Délkelet-Ázsiából, amely a hagyományos banki szolgáltatásokkal nem rendelkezőknek nyújt segítséget. A platformon keresztül tranzakciókat, számlák kifizetését, mobil feltöltéseket lehet intézni, valamint bitcoint és ethereumot lehet vásárolni vagy eladni és fizetni is tudunk vele.

A Satoshi Citadel Industries a Fülöp-szigeteki pénzutalási piacot célozta meg Rebit nevű appjával. A platformon keresztül bitcoint lehet küldeni, számlákat fizetni, mindezt ingyenesen. Több százezer filippínó dolgozik a tengerentúlon, olyan országokban, mint az USA, Kína, Szingapúr vagy Dubaj, így ők egyszerűbben és csak az átváltást fizetve küldhetnek pénzt haza.

A BitPesa online fizetési platform a vállalkozásoknak nyújt segítséget Kenyában, Nigériában, Tanzániában és Ugandában. A platformon keresztül a vállalkozók elfogadhatják az ügyfelek utalásait bitcoinban vagy akár más formában például az M-Pesa szolgáltató platformján keresztül. A Bitpesa felhasználói továbbá vehetnek és eladhatnak bitcoint. Eddig 6 ezer felhasználójuk van 85 országból és több mint 17 ezer tranzakciót hajtottak végre a blokkláncon. A cég azon dolgozik, hogy megoldja a fejlődő országok vállalkozói szférája működésének legnagyobb akadályát: a bankokhoz és a pénzváltáshoz való hozzáférés hiányát.

bitcoin

Elizabeth Rossiello, a BitPesa alapítója, forrás: AccraConnect

A BitPesa és a hasonló rendszerek másik előnye, hogy közvetlenül az emberekhez küldik a pénzt, a bürokraták vagy a segélyszervezetek helyett. A külföldről érkező segélyeket gyakran ellopják a korrupt hivatalnokok vagy csak olyan embereket ér el, mint például egy helyi vezető támogatóinak köre. Az új rendszerekkel a pénz a helyiek zsebébe kerül, amit a helyi vállalkozásokban tudnak elkölteni. A hosszú távú előnyei ennek a munkahelyteremtés és a nemzetek adóalapjának növelése, ami több pénzt jelenthet az olyan területeknek, mint az oktatás, vagy az utak fejlesztése.

2. Felveheti a harcot a korrupció ellen

A korrupció az alacsony jövedelmű országok egyik legnagyobb csapása. A gazdasági demokratizálódás hiánya és a korrupt kormányzati tisztviselők egy olyan rendszert alkottak, amely az állami forrásokat néhány ember kezére játszotta át. A középosztály mint olyan nem létezik és a lakosság nagy része a szegénységi küszöb alatt él.

korrupcio

A Transparency International indexe a közszféra észlelt korrupciójáról, Magyarország az “impozáns” 66. helyen forrás: Transparency.org

A kriptopénzek használata, különösen az okos szerződéses protokollon alapulóé egy átláthatóbb szerződéses rendszert tesz lehetővé. Mivel a blokkhálózatok nyilvánosak, az állampolgárok képesek lennének nyomon követni az állami források felhasználásának területeit és módjait.

A korrupció elleni küzdelem másik fontos területe a választási folyamat. A választási testületek jellemzően pártoktól függenek, vagyis befolyásolhatóak a választások tisztaságát illetően. A blokklánc technológia erre is megoldást kínál, vagyis hogy ezekben az országokban szabad és igazságos legyen a választás rendszere.

3. Menekülési útvonal a inflációból

Jó néhány országban az emberek azért szegények, mert pénzük értéktelen. Ez a korrupt és inkompetens kormányok bűne, akik túl sok bankjegyet nyomtatnak, ezzel azt értéktelenné téve.

Venezuela az ilyen szituáció megrendítő példája. Az országos súlyos válságban van, ahol milliók szenvednek élelmiszerhiánytól, hiperinflációtól és egy olyan valutától, a bolívartól, amelynek értéke folyamatosan gyengül. A központi bank adatai szerint a pénzkínálat az elmúlt egy évben több mint 2900%-kal emelkedett, az inflációs ráta pedig 5 számjegyű.

hiperinflacio

Infláció növekedése Venezuelában, forrás: IMF/Bloomberg

Venezuelaiak ezrei a bitcoin bányászatban látják a hiperinflációból való kitörés lehetőségét. Az elektromosság nagyon olcsó (Venezuelában a legolcsóbb kriptopénz bányászni) és egy bitcoin bányász havonta akár 500 dollárt is kereshet ilyen módon, ami komoly pénznek számít – ez az összeg egy 4 fős család havi költségét fedezi. Az ethereum bányászata is feljövőben van az országban, mivel nem igényel speciális bányászgépeket, így sokkal olcsóbb belekezdeni a tevékenységbe.

bitcoin elfogadottság bányászat révén harmadik világbeli országokban - illusztráció

S9 Antminer, a megélhetés eszköze, forrás: Medium

A kriptopénzes bányászat mára már annyira elterjedt, hogy a rendőri megtorlások sem tudják megakadályozni ezt a tevékenységet, pedig külön egység monitorozza az elektromos fogyasztás rendellenes mutatóit a rendőrségen belül és lecsapnak a nem regisztrált bányászokra.

A venezuelaiak a kibányászott kriptopénzeket a LocalBitcoins-on keresztül adják el készpénzért cserébe, vagy az Uphold appján keresztül dollárra váltják, a megmaradt bitcoinokat pedig a kriptováltokon őrizgetik.

Argentínában évtizedek óta csökken a peso értéke, csak a legutóbbi 5 évben 77%-ot veszített értékéből a dollárral szemben, az inflációs ráta pedig jelenleg 25% körül áll. Mivel a kormányok képtelenek voltak szilárd monetáris bázist építeni és kimenteni a mostanit a szakadék széléről, így az argentinoknak minden okuk megvan a kriptopénzek használatához.

argentina

Az argentin peso/dollár árfolyama, forrás: TradingView

Bár a volumen egyelőre alacsony, azonban a helyi bitcoin vásárlások mértéke jelentősen megugrott az elmúlt hetekben, ami komoly változás a januári tömeges eladások után.

Az elfogadottságot elősegítheti az is, hogy központi bank idén májusban enyhítette az ATM-ekre vonatkozó szabályokat, a jó hír kapcsán pedig az Odyssey Group bejelentette, hogy a jövőben 4 ezer bitcoin automatát fognak felállítani az országban. A cég tavaly 200 ATM-et állított üzembe.

Egy másik példa a kriptopénzes felhasználásra az infláció sújtotta országokban: a megtakarítások. A Golix (korábban BitFinance) zimbabwei kriptováltó tavalyi adatai szerint a felhasználók 37%-a a bitcoinokat betéti számlán őrzi. Nagyon kevesen bíznak nemzeti valutájukban, ami 2009-ben 500 milliárd százalékos inflációs rátát szenvedett el és Zimbabwe pénzügyi rendszerének összeomlásához vezetett. Ez a válság azonban utat nyitott a kriptopénzes felhasználás alternatívájához és a Golixnak köszönhetően nemrégiben üzembe helyezték az ország első bitcoin ATM-jét.

mugabe

Köszönetnyilvánítás Mugabe volt zimbabwei elnöknek az értéktelen pénzekből összerakott poszteren, forrás: PogoPrinciple

A felsorolt példák csak néhány a lehetőségek tárháza közül, amit a bitcoin és a blokklánc technológia nyújthatnak a fejlődő országok számára, így tehát remélhetőleg tovább folytatódik ezek adaptálása.

Referencia:

Andy Reed: A Look at BitPesa: Powering African Business with Bitcoin (Medium)

FundYourselfNow: How Cryptocurrency Can Help Developing Countries (Medium)

Oliver Dale: How Bitcoin & Cryptocurrencies are Helping Developing Countries (Blockonomi)

Pirate Beachbum: Extortion, Police Raids and Secrecy: Inside The Venezuelan Bitcoin Mining World (Hackernoon)

Borítókép forrása: I.Pinimg