Kriptopénzes csalások Belgiumban: 10 millió eurót buktak a befektetők

A belga befektetők egyre gyakrabban esnek kriptopénzes csalások áldozatául. A csalók legalább 10 millió eurót csaltak ki kamu hirdetések segítségével.

A belga hatóság figyelmezteti a lakosságot

Október 5-én a belga Pénzügyi Értékpapírpiaci Hatóság (FSMA) közleményben hívta fel a lakosság figyelmét a leggyakrabban előforduló kriptovaluta- és devizakereskedéssel kapcsolatos csalásokra. A hatóság becslése alapján nem kevesebb, mint 10 millió eurót (közel 3,6 milliárd forintot) buktak a jóhiszemű befektetők, akik a 2019. május és 2020. szeptember közötti időszakban fektették be pénzüket különböző internetes kereskedési platformokon.

A csalók által használt hamis hirdetések

A csalók változatos módszereket alkalmaznak a befektetők megtévesztésére. Legtöbbször valamilyen hamis hirdetést tesznek közzé a közösségi médiában. Sok esetben még különböző hírességek, celebek képeit is – természetesen jóváhagyásuk nélkül – felhasználják az áldozatok becserkészésére. Néhány hirdetésben feltűnt például Benoît Poelvoorde, híres belga színész fényképe is.

Amennyiben valaki rákattint egy ilyen közösségi oldalon közzétett hirdetésre és megadja az elérhetőségeit, nagy valószínűséggel rövid időn belül kapni fog egy telefonhívást, amiben valamilyen jól hangzó befektetési lehetőséget kínálnak fel neki a csalók. Ezek a befektetések bináris opciókra, kriptovalutákra, vagy éppen devizára is vonatkozhatnak, és magas hozamot vagy garantált megtérülést ígérnek.

Erőszakos módszerek

Sajnálatos módon a csalók erőszakosabb módszerek használatától sem riadnak vissza. Elkövetnek mindent annak érdekében, hogy áldozataik minél nagyobb összegeket fektessenek be.

Még arra is megpróbálhatják rávenni a kiszemelt áldozatot, hogy lehetőséget biztosítson nekik a számítógép távolról történő irányítására, így a csalók saját maguk is lebonyolíthatják a különböző fizetéseket.

A belga helyzet lehet, hogy még ennél is sokkal rosszabb

Az elmúlt években folyamatosan emelkedett a kriptopénzes csalásokból származó veszteségek összege. Míg 2018-ban 2,1 millió eurós veszteséget szenvedtek el a belga befektetők, addig 2019-ben ez a szám már 2,7 millió euróra emelkedett. Épp ezért a hatóságok megpróbálnak különböző óvintézkedéseket tenni a kialakult helyzet kezelésére. Idén februárban például az FSMA több mint 140 kriptovalutával kapcsolatos hamis oldalt tett feketelistára.

Előfordulhat azonban, hogy a belga helyzet sokkal rosszabb a valóságban: egyes becslések szerint évente 128 millió euró is lehet a valós veszteség, mivel az esetek többsége nem is kerül bejelentésre.

Kapcsolódó:

Már a Discord-on is felütötték a fejüket a kriptocsalások

A legnépszerűbb bitcoin csalások: honnan ismerhetjük fel őket?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük