A legnépszerűbb bitcoin csalások: honnan ismerhetjük fel őket?

A legújabb, szinte történelmire sikeredett Twitteres kriptocsalás még frissen él mindenki emlékezetében. Ilyenkor pedig nem csak a bitcoin iránt nő meg az érdeklődés (ahogy látszik ez a hirtelen megugró Google keresésekből is), de az egyéb pontenciális kriptocsalási lehetőségek is sokakat aggasztani kezdenek. Most a legnépszerűbb scameket gyűjtöttük össze – no, meg azt is, hogy hogyan tudunk a legjobban védekezni ellenük.

A legújabb Twitteres kriptocsalás esete, amely keretében számos híresember Twitter fiókját hackelték meg illetéktelenek és tulajdonítottak el jelentős mennyiségű bitcoint, a teljes világsajtót bejárta. A fiókok között olyan kaliberű hírességeket láthattunk, mint Bill Gates, Elon Musk, Kanye West vagy akár Joe Biden elnökjelölt; a hackerek ezekkel a fiókokkal néhány óra leforgása alatt több mint 120 ezer dollárhoz jutottak. A Twitter jelenleg is kereszttűz alatt áll az ügy miatt, azonban nem ez volt az első, és nem is ez lesz az utolsó kriptocsalás – így a legjobb az, ha megismerkedünk a legnépszerűbb csalási formákkal, hogy minél könnyebben felismerhessük ezeket.

Túl szép, hogy igaz legyen: akik kriptót osztogatnak

A Twitteres botrányhoz hasonlóan sok kriptocsalás alkalmazza a kriptopénz-osztogatás taktikáját – sokan azonban nem is hackelik meg az eredeti fiókokat, mindössze hasonló név és profilkép használatával próbálják átverni az embereket. Itt olyan ajánlatokat láthatunk a híres emberektől, mint hogy pl. küldjünk 1000 dollárnyi BTC-t egy megadott kriptocímre, cserébe ők 2000 dollárnyi kriptopénzt küldenek vissza. A visszaküldés természetesen soha nem történik meg, mi meg elbúcsúzhatunk a korábbi összegtől. A legjobb az, ha ezeket az ajánlatokat nagyívben kerüljük.

A leggyakoribb kriptocsalás technikák és hogyan kerüljük el őket

SIM-kártya másolás

Az ügyes hackerek a SIM-kártyák lemásolását is el tudják végezni, azaz a telefonra érkező üzeneteket is könnyedén meg tudják tekinteni egy másik telefonról. Ez a kétlépéses hitelesítés esetén lehet nagyon veszélyes, hiszen számos szolgáltatás során SMS-ben küldik el a legszenzitívebb, belépéshez szükséges kódokat és adatokat. A védekezés ilyen esetben nehéz, azonban ez egy nehezebb kriptocsalási forma – így jóval kevesebb alkalommal találkozhatunk ezzel.

Zsaroló emailek

A zsaroló emaileken látszik talán a legegyértelműbben, hogy átverések – azonban még így is meglehetősen ijesztőek lehetnek, így sok esetben sikeresen tudják alkalmazni a csalók. Ezekben a levelekben a zsarolók általában azt szokták állítani, hogy hozzáférnek a laptopunk kamerájához, és ezen keresztül olyan képekre és videókra tettek szert, amelyek kompromittáló helyzetbe hozhatnak minket. A zsarolások természetesen bitcoin követeléssel végződnek. Ezeket az emaileket messziről kerüljük el, ugyanis szinte minden egyes alkalommal teljes blöff a zsarolók állítása: ha képesek lennének hozzáférni a számítógépeinkhez, akkor egy ügyes vírus és malware segítségével már rég sokkal fontosabb adatokat tudtak volna ellopni tőlünk, és nem kellene zsarolással próbálkozniuk.

Phishing emailek

Sok csaló azzal is próbálkozik, hogy ismert oldalak nevében küldenek emaileket, amelyek egy, az eredeti weboldalra nagyon hasonlító oldalra irányítanak át minket. Ez tökéletes lehetőség arra, hogy olyan érzékeny információkhoz jussanak, mint például jelszavaink. S bár sok esetben az emaileken is látszik, hogy valami nem stimmel velük, néha nagyon pontos munkát végeznek a csalók – így a neveket és az átirányított oldalak URL-címét mindig ellenőrizzük ilyen esetekben.

Ezen felül természetesen még rengeteg más taktika ismert az interneten, azonban a legtöbb esetben józan paraszti ésszel észre tudjuk venni a csalásokat. Ha érzékeny információkat adunk meg valahol (címek, jelszavak stb.), akkor mindig duplán csekkoljuk le, hogy milyen oldalon vagyunk. Ha pedig egy ajánlat túl jól hangzik, hogy igaz legyen – akkor nagyon nagy eséllyel nem mi fogunk jól kijönni belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük