Kriptopénzt vezet be Szöul, hogy így jutalmazza a lakosokat

Blokklánc alapú adminisztratív szolgáltatásokat és helyi kriptopénzt vezet be novemberben Szöul városa, jelentette a koreai nyelvű blockinpress.

Szöul már a múlt évben elkötelezte magát a projekt mellett, amikor is definiálták a kezdeményezés céljait és határidejét, de azóta nem sok fejleményről tudósíthattunk.

Azonban egy múlt havi meeting során újra előtérbe került a projekt, aminek keretében a szöuli lakosok blokklánc alapú pontrendszerben, úgynevezett S-coinokat gyűjthetnek a közszolgáltatások igénybevételéért cserébe. A pontokat például az adók időbeli befizetéséért és közvélemény kutatásokban való részvételért lehet kapni, majd azt jutalmakra beváltani.

A szöuli pontrendszert a város által szponzorált QR-kód alapú ZeroPay hálózatba integrálják amit még. Segítségével a vásárlók telefonon keresztül fizethetnek az üzletekben díjmentesen.

Az S-coin mellett a város novemberre egy digitális képesítési rendszert is fel kíván állítani.

Egy harmadik kapcsolódó kezdeményezés keretében Szöul egy blokklánc alapú részmunkaidős adminisztratív programot is bevezet. Segítségével a korlátozott óraszámban dolgozók, rövid távú munkaszerződéssel rendelkezők egyszerűsített szerződésekkel dolgozhatnak munkaadóiknak, a blokkláncon visszakövethető lenne a munkahelyi tapasztalatuk és a ledolgozott óraszámuk is. Egyben átjárást biztosítana az ország négy társadalombiztosítási programjába is.

A tervek között szerepel az ‘okos egészségügy’ kialakítása, jótékonysági rendszer és a képesítések hitelesítése is a blokkláncon. Ezeket a kezdeményezéseket a jövő évben tervezik megvalósítani.

A blokklánc szolgáltatásokat maga a város fogja hasznosítani, de a fejlesztést és működtetésüket magánvállalatok végzik.

Szöul és más koreai városok már egy ideje játszadoznak a blockchain technológia nyújtotta lehetőségek adminisztratív célú hasznosításával. Park Won-soon polgármester a múlt éve óta lobbizik a mellett, hogy a fővárost felrakja a dinamikusan fejlődő blockchain gazdasági térképre. Múlt év októberében jelentette be a Blokklánc Város Szöul Promóciós Tervet, aminek keretében pénzügyileg is támogatják a releváns startupokat és projekteket.

A tervre 2022-ig mintegy 127.3 milliárd wont (~30 milliárd forint) szán a város és a projektek közül 14 adminisztratív blockchain projekt lesz, hasonló a fent leírtakhoz.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.