Hamarosan a kriptotőzsdékre is vonatkozik az új EU-s szabály

Az Európai Unió új szabályozása szerint a kriptotőzsdéknek is meg kell felelniük a Travel Rule irányelveinek. Ezzel szeretnék erősíteni a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni intézkedéseket december 30-tól.

Travel Rule és a kriptotőzsdék

Az Európai Bankhatóság (EBA) jelentős lépést tett az Anti-Money Laundering (AML – pénzmosás elleni) intézkedések megerősítése érdekében. Bejelentették ugyanis, hogy a Travel Rule irányelvek kiterjesztésre kerülnek a kriptoszolgáltatókra és azok közvetítőire. Az EU-ban működő kriptotőzsdék a 2023/1113 (EU) szabályozás alá esnek majd, amely előírja a pénz- és kriptoeszköz-átutalásokra vonatkozó információk jelentését.

A Travel Rule hatása a kriptotőzsdékre

Amint a szabályozás hatályba lép, a fizetési szolgáltatók (PSP-k), közvetítő PSP-k, kriptoeszköz szolgáltatók (CASP-k) és közvetítő CASP-k két hónapos türelmi időt kapnak, hogy megfeleljenek az új követelményeknek.

Az általános rendelkezések közé tartozik a felhasználói információk gyűjtése az alapok vagy kriptoeszközök átutalásakor, annak azonosítása, hogy a tranzakció szolgáltatások vásárlásához kapcsolódik-e, és az átutalások nyomon követése.

Ezen kívül a kriptoszolgáltatóknak és közvetítőiknek nyilatkozniuk kell arról, hogyan kezelik azokat az eseteket, amikor több közvetítő vesz részt egy tranzakcióban, valamint a határokon átnyúló átutalások kezeléséről is.

A hosszú távú előnyök érdekében

Az EBA elismerte, hogy az EU Travel Rule irányelveinek való megfelelés pénzügyi terhet ró a kriptotőzsdékre és szolgáltatókra. Azonban a szabályozó hatóság hosszú távon előnyöket vár, mivel ezek az irányelvek véleményük szerint hatékonyabbá teszik a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmet.

Kriptoszolgáltatók és a szabályozási megfelelés

Azok a kriptoszolgáltatók, amelyek jelenleg az EU pénzmosás elleni irányelve (AMLD) vagy egy hazai AML/CFT szabályozás hatálya alá tartoznak, továbbra is kötelesek betartani az AML/CFT követelményeket. Miközben az európai kormányok szigorítják a kriptotőzsdék tevékenységét, a kriptoszolgáltatók proaktív megközelítést alkalmaznak a megfelelés érdekében.

Összegzés

Az új uniós Travel Rule irányelvek jelentős hatással lesznek a kriptotőzsdékre, különösen az AML/CFT intézkedések szempontjából. Ugyanakkor az új szabályozások hosszú távon javíthatják a pénzügyi biztonságot és a kriptopiac integritását.