Kriptóval kerülhetik meg a szankciókat bizonyos kormányok

Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy bizonyos állami szereplők a kriptodevizákat használják az ellenük hozott gazdasági szankciók kijátszására – állítják a Chainalysis kutatói. Bár ez nem egy új probléma, azonban a helyzet tovább romlik. A vizsgált tiltott pénzügyi tranzakciók jelentős része a Nobitex (a legnagyobb iráni kriptotőzsde) és a Binance között zajlott. A tranzakciók többségéhez TRON kriptodevizát használtak, amely lehetővé teszi a felhasználók számára személyazonosságuk elrejtését.

A JD Supra új jelentése aggasztó tendenciára világít rá: a Reuters tavaly novemberi cikkére hivatkozva azt állítja, hogy a Binance 8 milliárd dollárnyi gyanús tranzakció felett hunyt szemet iráni cégek javára. A cikk szerint a Binance és a legnagyobb iráni kriptotőzsde, a Nobitex közötti kriptotranzakciók lehetővé tették iráni cégek számára, hogy megkerüljék a szankciókat, és mintegy 8 milliárd dollár értékben kereskedjenek. Ráadásul az tranzakciók háromnegyede TRON formájában történt, mely segít a feleknek anonimitásban maradni. Megjegyzendő, hogy a Binance azóta eltávolította a TRON-t a kereskedhető eszközei közül, ugyanis a TRON kétes megítélésű alapítója, Justin Sun is az Amerikai Tőzsdefelügyelet (SEC) eljárásával néz szembe.

A szigorítások ellenére is növekszik az illegális tranzakciók mennyisége

A Chainalysis 2023-as Crypto Crime Reportja szerint a kriptóval kapcsolatos illegális tranzakciók száma tavaly sorozatban második éve növekedett, és összesen 20,1 milliárd dollárnyi forgalmat ért el. Ez a valaha volt legmagasabb adat, és a tranzakciók 44%-a olyan tevékenységet tartalmazott, amelyben szankcionált kormányok vagy szervezetek vettek részt. A kormányok és a végrehajtó szervek természetesen igyekeznek fellépni azokkal szemben, akik kriptodevizák felhasználásával játsszák ki a gazdasági szankciókat,. Az Egyesült Államok Pénzügyi Vagyonellenőrzési Hivatala (OFAC) nem csak megbünteti az elkövetőket, hanem alapos vizsgálatnak veti alá a vétkesek tárcáinak címeit is. Ugyanezen okból az Egyesült Királyságban a kriptós cégeket kötelezik, hogy jelentsék az OFAC által kiszabott pénzügyi szankciók megsértését. 

A szabályozóknak arányos döntéseket kell hozni

A JD Supra jelentése szerint a súlyosbodik az a trend, hogy a gazdasági szankciók kijátszására kriptodevizákat használnak a szankcionált felek, és ennek eredményeként a kormányoknak és más szabályozóknak felül kell vizsgálniuk megközelítésüket. A jelentés arra ösztönzi a hatóságokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a szankciók érvényesítése érdekében, és alkalmazzanak szigorúbb megközelítést a tiltott tranzakciók áramlásának megállítása és a pénzmosás elleni harcban. Azonban a jelentés arra is figyelmeztet, hogy a probléma összetett, és a szabályozóknak gondoskodniuk kell arról, hogy ne sértsék meg a legitim kriptohasználók jogait az általuk meghozott szabályozásokkal.

Az OFAC például tiltja a Tornado Cash protokolljának használatát, mely azonban a legitim szereplőket is korlátozza. A Tornado Cash elrejti a tranzakció feladójának címét, így gyakran használják hekkerek, vagy más bűnözők, ugyanakkor a szolgáltatás nagyon népszerű az online anonimitást kereső felhasználók köreiben is. A Chainalysis jelentése szerint a kriptodeviza szolgáltatások többsége együttműködik a kormányokkal a gazdasági szankciók betartása érdekében, tehát a kormányok, a szabályozó hatóságok, és a kriptocégek egy hajóban eveznek.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek