3500 fölött a kriptovaluta ATM-ek száma

Nagyot ugrott a kriptovaluta ATM-ek száma 2016 óta. Habár hasznosságuk sok szempontból is kétségbevonható egy komplett digitális ökoszisztémában, a sűrűn látogatott helyeken elhelyezett bitcoin, ethereum stb. ATM-ek nagyban növelik a kriptopénzek ‘márka’ ismertségét. A méretesre nőtt piacon az ATM szolgáltatók közötti verseny is fokozódik.

Kriptovaluta ATM-ek: statisztika

A Statista adatai alapján 2017 óta a bitcoin ATM-ek száma meghétszereződőtt.

Forrás: Statista

Az első bitcoin ATM-et még 2013-ban helyezték üzembe egy vancouver-i kávézóban és a Coin ATM Radar legfrissebb statisztikái szerint mára ez a szám 3508-ra emelkedett.

Az ATM-ek fele (52,6%) támogat valamilyen altcoint is, többségében litecoint (49,5%) vagy ethert (32%). Az átlagos ATM használati díj 8%.

A legnagyobb gyártók rangsorában a Genesis Coin vezet, nem sokkal lemaradva tőle a General Bytes. Együttesen a kriptovaluta ATM piac ~60%-át uralják.

A Coin ATM Radar becslése szerint minden 9-edik napon kerül egy új ATM telepítésre és ilyen növekedési tendencia mellett 2019-re a kriptovaluta ATM-ek száma elérheti az 5000-et.

Sajnos regionális lefedettségben eléggé kiegyenlítetlen a helyzet mivel az ATM-ek 75%-a Észak-Amerikában, azon belül is Kanadában és az USA-ban található. Ez egyben előrevetíti, hogy a jövőben dinamikusabb ATM szám növekedés lesz várható Európában, de különösképp Ázsiában.

Mi hajtja a kriptovaluta ATM-ek iránti keresletet?

A keresletet elsősorban azok a kriptovaluta használók hajtják, akik szeretnék elkerülni  a központosított pénzügyi entitások használatát, mint a bankokat, de akár a fiat pénz -> kriptovaluta tőzsdéket is ide lehet számolni. Egy másik jelentősebb felhasználói kör az impulzív vásárlói szokásokkal rendelkező réteg, akik általában egy korábban olvasott pozitív hír visszacsatolásaként rögtönözve döntenek a kriptovaluta helyszíni vásárlásáról.

Mike Dupree, az EasyBit ATM gyártó cég elmondása szerint azonban koránt sincs így és a cége elsősorban a már alapból kriptopénzeket használó ügyfelekre fókuszál, mivel a jelenlegi nyomott kriptovaluta árfolyamok és a szabályozási környezet kiszámíthatatlansága sokakat elriaszt attól, hogy kriptovalutákat vásároljon.

A kriptovaluták szépsége, hogy nem kell egyetlen pénzügyi intézményre se hagyatkoznod a vagyonod biztonsága érdekében. Decentralizáció jelenti a jövőt és a szabályozás előbb utóbb behódol a trendnek.

Amennyiben tudomásotok van új kriptovaluta elfogadó helyekről, ATM-ekről Magyarországon, kérjük jelezzétek felénk e-mailben, Facebookon stb.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük