Kriptovaluta bányászat videokártyával 2021-ben: megéri?

Bátran kijelenthetjük, hogy az elmúlt 2-3 hónap a kriptoközösség egyik legsikeresebb időszaka volt a bő 10 éves történelmében. Nemcsak a Bitcoin döntött napról-napra árfolyamcsúcsokat, hanem a magas kereslet a többi kriptovaluta árfolyamát is húzza magával. Az egyik legnagyobb altcoin, az Ethereum árfolyama is legutoljára 2018-ban járt olyan magasságokban mint most 2021.01.10-én.

ETH
Sokakban tehát újra felmerülhet a kérdés, hogy mégis hogyan tudna pénzt keresni a digitális eszközökkel? Erre a legkézenfekvőbb válasz, hogy a videokártyáik bőgetésével bányászatba kezdenek.

Hogyan bányásszunk kriptovalutákat?

Először is a legfontosabb tudnivaló, hogy a legtöbb kriptovaluta bányászatához speciális hardverre van szükség, amiket ASIC-bányászgépeknek hívnak. Ezeknek az üzemeltetéséhez már kell egy kisebb technikai tudás és a beszerzésük se olcsó mulatság (számoljunk egy teljesítményben erősebb egység esetében legalább 500.000 forinttal). A célspecifikus ASIC bányászokkal, telepítésükkel, használatukkal, működésükkel, legújabb modellekkel folyamatosan foglalkozunk a BitcoinBázison, szóval itt nem térnénk ki rájuk részletesebben.

Viszont van a kriptovalutáknak egy direkten erőforrás-kímélőbb (ASIC-hoz képest) változata, az úgynevezett altcoinok bányászata. Ezek olyan kriptók, amiket akár egy gamer videokártyával is lehet bányászni. Több nagy piaci kapitalizációval rendelkező digitális eszköz is ebben a csoportba sorolható, mint például az Ethereum (ETH), az Ethereum Classic (ETC), és a titkoscoin Monero (XMR). De választhatunk olyan kisebb altcoinok közül is, mint a Ravencoin (RVN), Beam (BEAM), Dubaicon (DBIX), Feathercoin (FTX), Grin (GRIN) stb. Jelenleg 24 GPU alapú bányászatra építő algoritmus coinjai közül választhatunk, ami alacsony hangon is több száz különböző altcoint jelent (persze a többségük nem ér semmit és nem is jegyzik sehol se azokat). Az épp aktuálisan legjövedelmezőbb GPU-coinokról a Whattomine oldalán találtok egy folyamatosan frissülő kimutatást a GPU gombra kattintva.

A bányászat sikerességét és eredményességét alapvetően 4 fő tényező befolyásolja. Az első az úgynevezett hashráta teljesítmény, ami azt a képességet jelöli, hogy egy kártya, CPU, ASIC stb. milyen gyorsan tudja elvégezni azt a komplex kalkulációt, ami egy blokk előállításához szükséges. A második tényező, hogy ehhez mennyi áramot használ fel, tehát mennyi az áramfogyasztás. A harmadik tényező ebből kifolyólag, hogy mennyi az áram díja, és végül az utolsó, hogy a bányászpool-ok milyen díjat számolnak fel.

Ezekkel a videokártyákkal érdemes bányászni 2021-ben

Korábbi írásunkban bemutattuk, hogy 2020-ban mely videokártyák a legalkalmasabbak ehhez a típusú GPU bányászáshoz. A tesztünkhöz most öt grafikus kártyát választottunk ki, és hasonlítjuk össze, mennyi coint lehet bányászni velük.

videokártya bányászat

Alapvetően igyekeztünk alacsonyabb árú modelleket választani, amik nagyobb valószínűséggel ketyegnek egy átlag magyar PC-n vagy laptopon. Ilyen az Nvidia GeForce GTX 1060, amelyet anno körülbelül 60 ezer Ft körüli áron lehetett megvásárolni. De választottunk csúcskategóriás grafikus kártyákat is, mint amilyen a Nvidia RTX 2080 Ti és a Nvidia GeForce GTX 1080 Ti, amelyekért már akár 300-400 ezer forintot is ki kell fizetni. Aztán a listában van két középkategóriás modell mint a AMD Radeon RX 5700 XT és AMD RX Vega 64, amelyek ára 150 – 200 ezer forint között mozog.

Az elemzés áttekinthetőségért mi most 5 altcoint választottunk ki, amiknél a bányászati jövedelmezőségét vizsgáljuk. Ezek között van a legnagyobb, az ether (ETH) is, illetve egy titkoscoin monero (XMR). Mellettük pedig még az ethereum classic-ot (ETC), ravencoint (RVN) és grint (GRIN) választottuk ki. Ezeknek a digitális eszközöknek a napi árfolyamát használtuk fel a 2021. január 9-i áruk alapján.

videokártya bányászat

Hash-teljesítmény

A kriptoközösség már szép statisztikát épített fel, hogy a kiválasztott videokártyák a fent megnevezett coinok esetében milyen hash-teljesítmény tudnak nyújtani, és ehhez mennyi energiát használnak fel. Ebben a táblázatban foglaltuk össze ezeket.

hash

Mennyi coint képesek bányászni ezek a videokártyák és mi a jövedelmezőségük?

A bányászathoz szükséges 4 tényezőből kettő már ismert, így már csak azt kell hozzáadni, hogy mennyi az áram díja itthon és mennyi a bányászpool díja.

Az ELMŰ ma 42.47 Ft-ot kér el egy kWh áram használatáért egy normál A2-es kategóriába sorolt lakossági fogyasztótól csúcsidőszakban. Ez tehát a lehető legmagasabb díj, ezt természetesen lehet csökkenteni, ha éjszakai áramot használsz vagy más árszabásba sorolnak be. Mi most az értékelést ezzel a legmagasabb díjjal készítettük el.

A bányászpool díjak általában 1-2% körül alakulnak, mi ismét az egyik legmagasabb 2%-os díjjal számoltunk. Ez a két tényező, hogy a számunkra a legkevésbé jó feltételt adtuk meg, tehát rontja a jövedelmezőségét, de így legalább a profit alsó határát tudjuk meghatározni.

A kalkulációhoz két bányászati jövedelmezőséget összehasonlító oldalt is igénybe vettünk. Az egyik a cryptocompare.com, a másik pedig a minerstat.com. Ez a két eltérő forrás is tehát még pontosabbá teszi a kalkulációnkat.

Melyik a legjobb videokártya azt altcoin bányászathoz?

A kapott adatok alapján nagyon érdekes képet kapunk és alapvetően három konklúziót tudunk levonni:

Konklúzió #1:

Aktuális monero árfolyammal (148 USD/XMR) nem érdemes ezekkel a videokártyákkal ezt az altcoint bányászni, mert egyik videokártya esetében sem termeli meg még az áram díját és egyéb költségeket sem.

Konklúzió #2:

A kiválasztott öt altcoin közül 2021. januárban az ether-t éri meg a legjobban bányászni. Ez szinte senki számára sem lehet meglepetés, hiszen az Ethereum árfolyama csúcsokat döntöget, és 1200-1300 USD árfolyamon kereskednek vele. Meglepően jó profitot hoznak viszont a kisebb, kevésbé ismert altcoinok is mint a RVN és GRIN is, ezekkel is lehet szép bevételt elérni most.

Konklúzió #3:

Minél drágább és nagyobb teljesítményű egy grafikus kártya, annál magasabb a jövedelmezősége. A legdrágább Nvidia RTX 2080 Ti modell például képes ETH esetében havi 30 ezer forintot is kitermelni, míg a leggyengébb Nvidia GeForce GTX 1060 csak 11 ezer forintot hoz a konyhára, ami egyébként szintén szép extra bevétel. Tehát ha már rendelkezel egy erős videokártyával, akkor biztos, hogy több pénzt tudsz vele keresni mint az, akinek gyenge GPU-ja van. Ez oda vezethet, ha kitartanak a magas árfolyamok, hogy újabb videokártya felvásárlási láz fog megindulni (ahogy történt például 2017 nyarán is), ami viszont az egekbe nyomja még a használt GPU-k árát is.

GPU-k megtérülése aktuális árfolyam és jövedelmezőség alapján

Érdemes még egy szempontot figyelembe venni a grafikus kártya választásnál, ha esetleg most kezdenél neki a bányászatnak. Az biztos, hogy minél drágább egy videokártya annál több pénzt termel. Viszont a megtérülés számításához figyelembe kell vennünk a videokártyák bekerülési költségét is. Így pedig már nagyon nem mindegy, hogy melyiket veszed meg.

videokártya bányászat

Ha most a legjobban jövedelmező Ethereum bányászatra állítod rá a videokártyádat, akkor a legjobb megtérülése a AMD Radeon RX 5700 XT modellnek lesz, mert az már a 6. hónaptól profitot generál számodra. De még a legolcsóbb modell, az Nvidia GeForce GTX 1060 esetében is csak 7 hónap kell, hogy megkeresse a bekerülési árát. A drágább modellek esetében a Nvidia GeForce GTX 1080 Ti esetében a 12. hónaptól, a Nvidia RTX 2080 Ti esetében pedig a 17. hónaptól tudsz profitálni. Igaz itt, hogy ezek az erős modellek onnantól kezdve szép kis havi zsebpénzt hoznak egy egységre levetítve.

Melyiket válaszd?

Ha a listán szereplő 5 modell közül kell választani, akkor momentán az AMD Radeon RX 5700 XT videokártyát érdemes választani, és azzal ETH-et bányászni. Ha az árfolyam kitart, akkor fél év múlva már vissza is hozta a bekerülési értékét, és az áramdíjat levonva havi 33-36 ezer forintot is kereshetsz vele.

Persze a piacon találtok több tucat másik kártyát, ami szintén szóba jöhet kriptovaluta bányászatkor, a cikkel csupán egy világos levezetést szerettünk volna adni, hogy mégis milyen tényezőket mérlegelj GPU-alapú kriptovaluta bányászatkor.

Fontos! Jelen írás nem minősül befektetési tanácsnak, a szerző semmilyen felelősséget és kötelezettséget nem vállal. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük