A legjobb grafikus kártyák a piacon altcoin bányászathoz 2020-ban

Azok, akik töretlenül hisznek a kriptovaluták növekedésében és sikerében, állandóan azon törik a fejüket, hogyan tudnának ebből a legtöbbet profitálni. Nagyon sok lehetőség rejlik a kriptókban. Vannak, akik a kriptotőzsdékre esküsznek. Ők azok, akik állandóan az árfolyamot követik, kiismerik a piac volatilitását, és ezt kihasználva kereskedéssel tesznek szert nagy profitra. Mások inkább a bányászat felé fordulnak. Az év eleji emelkedés a kriptopiacon ismét felerősítette sokak érdeklődését a bányászat iránt. A grafikus kártyák használatával történő bányászat a legalapabb módja annak, hogyan lehet kiaknázni a digitális valuták nyújtotta előnyöket.

Mielőtt azonban nekivágunk a bányászatnak, érdemes figyelembe vennünk a tevékenység megannyi nüanszát. Nem elég az, hogy telepítünk a számítógépünkre egy bányászprogramot, és várjuk, hogy csilingeljenek az altcoinok. Még a legjobb grafikus kártyák sem garantálják a profitot az első pillanattól kezdve.

Napról napra nehezebb kriptovalutát bányászni, és egy grafikus kártya használatával ez szinte lehetetlen. Éppen ezért egyszerre több kártyával – akár 4-6 kártyával is – ajánlott a tevékenységet kezdeni, amik jól kiegészítik egymást. Ezért a kezdeti beruházás elég költségessé is válhat.

Milyen kritériumok alapján válasszunk?

Mielőtt azonban megvennénk a grafikus kártyákat, célszerű figyelembe venni ezeket a legfőbb kritériumokat:

Memória – Az alaptézis ebben az esetben, hogy minél nagyobb, annál jobb. Ez az ether (ETH) bányászat legfontosabb kritériuma. A legtöbb kriptovaluta esetében olyan videokártyát kell választani, ami legalább 4 GB memóriával rendelkezik.

Sebesség – A legjobb opció, ha DDR5 standard kártyákat választunk. Ezek nagyon kiegyenlítettek az energiafelhasználás és teljesítmény tekintetében.

Hűtés – A bányászati tevékenység egyik legkritikusabb eleme, hogy védenünk kell a grafikus kártyákat a túlhevüléstől. Ugyanis a bányászat nagy terhet tesz a kártyákra, ezért azok igen könnyen tönkremennek.

Túlhúzás képessége – Azok a grafikus kártyák, amelyek processzorát 20-30%-kal is túl lehet húzni, sokkal nagyobb hatékonyságra képesek.

Busz szélesség – A memóriabusz szélesség a kártyán egy csatorna, amely összekapcsolja a memóriát a grafikus processzorral. Az a képesség, hogy a kártya mennyi adatot tud feldolgozni időegységenként nagyban függ attól, hogy milyen a busz szélessége. Ez az egyik legfontosabb elem, amely a kártya teljesítményét befolyásolja. A legjobb választás, ha 256 bites verziót választunk.

A működés komplexitása – Nagyon sok grafikus kártya működéséhez részletes BIOS beállítás szükséges. A kriptoközösség azon a véleményen van, hogy olyan grafikus kártyákat kell választani, amelyek lehetővé teszik, hogy 4-6 kártya kombinálásával is lehessen a bányászgépet működtetni egységenként.

Ár-érték arány – Mindenki legfőbb érdeke, hogy olyan eszközt válasszon, aminek a költsége a lehető leghamarabb megtérül, és minél hamarabb kezdjen el pénzt keresni a bányászaton. Tehát összességében ez az egyik legfontosabb kritérium.

Milyen modellt válasszunk?

Az új videokártyák sorra jelennek meg a piacon, így nagyon fontos, hogy nyomon kövessük ezeket a legújabb kiadásokat. Azonban nem minden új videokártya képes a magas minőségű bányászat támogatására. Mi most bemutatjuk a legjobb grafikus kártyákat a két legnagyobb gyártótól – az Nvidia-tól és az AMD-tól. Ezek a modellek és szériák, amelyek 2020-ban a legnagyobb potenciállal rendelkeznek a bányászat területén.

grafikus kártya

Nvidia grafikus kártyák

Az amerikai központú grafikus kártya gyártó, az Nvidia termékei a legjobbak közé tartoznak. Nagyon jó arányt kínálnak a teljesítmény és az eladási ár vonatkozásában. Az architektúrájuk és a teljesítményük is kiemelkedő. Ezek a Nvidia legnépszerűbb grafikus kártyái a bányászatra vonatkozóan:

GeForce GTX 1060

Ezt a kártyát tartják az egyik legjobbnak a piacon. A memóriája 3-6 GB-val kapható, az ára pedig 70 – 80 000 forinttól indul.

A 3 GB-os verziójú kártya nem felel meg a bányászatnak, ezért érdemes a 6 GB-os modellt választani. A teljesítményt a mag esetében 150 MHz-ig, a memória esetében pedig 500 MHz-ig lehet húzni. A GTX 1060 20 MH/s hashteljesítményre képes.

GeForce GTX 1070 és 1070 Ti

Habár ez a grafikus kártya a paraméterek alapján jobb mint a GTX 1060 modell, azonban a bányászat során nem ad jobb teljesítményt. A kártyát csak 8 GB-os verzióban lehet megvásárolni, aminek a legnagyobb teljesítménye 28 MH/s. A videokártya ára 140 000 forinttól indul.

GeForce GTX 1080 Ti

A piacon elérhető grafikus kártyák közül ez a Nvidia a legerősebb széria. Ezt jól igazolja az is, hogy ennek a kártyának a megtérülése kétszer olyan gyors, mint a 1070 szériájú modelleknek. Nagyon sokan ajánlják, hogy érdemes ezt a kártyát megvásárolni, azonban ne felejtsük el, hogy az ára 200 000 forint fölött mozog. Ilyen befektetésért azért már szinte egy erőgépet kapunk. A kártya 32.2 MH/s hashrátát kínál, és a beállításai alapján még többféle módosítást is eszközölhetünk. Azonban a GTX 1080 működtetéséhez 250 W táp szükséges, így az Nvidia grafikus kártyák közül ez tekeri a leggyorsabban a villanyórát.

MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING TRIO

RTX 2080 Ti

Ez a Nvidia kártyák zászlóshajója. A készítői szerint ez hatszor jobb az elődeinél. A memória kapacitása 11 GB. Azonban az RTX 1080 megtérülése bányászat esetén nagyban függ az aktuális eladási árától és a kriptovaluta piac volatilitásától.

Ennek a kártyának a teljesítményét ZHash, Ethash és Equihash esetén lehet a legjobban kiaknázni. Habár az ára igen magas – 400 000 forinttól indul, azonban a legjobb jellemzői alapján nagyon sok előnyt kínál.

grafikus kártya

AMD grafikus kártyák

Az AMD grafikus kártyák iránt is hatalmas a kereslet, ugyanis a teljesítményük nagyon jó, az áruk azonban valamivel alacsonyabb. Így minden alkalommal, ha egy új modell jelenik meg a piacon, rögtön nagy iránta az érdeklődés.

Az AMD kártyáknak alapvetően nagyon rövid a megtérülési idejük összehasonlítva a többi kártyával a piacon, és még ethert is érdemes lehet velük bányászni.

Radeon RX 570 és Radeon RX 580

Ha a felhasználó egy olyan bányászgépet szeretne építeni, aminek relatíve alacsony az energiafogyasztása, akkor érdemes elgondolkodni a Radeon RX 570 vásárlásán. Ez a modell az egyik legjobb választás, ha ethert akarunk bányászni. Ha a legújabb Claymore dual bányászszoftverrel használjuk, akkor a BIOS-ban akár 30 MH/s hashrátát is be tudunk konfigurálni. A kártya ára pedig a legjobb, mindössze 40 000 forint.

A Radeon RX 580 bányászati szempontok alapján nem sok mindenben különbözik a RX 570 modelltől. Sokkal népszerűbb azonban a gamerek körében, így sokkal könnyebb túladni rajta, ha egy újabb modellre akarnánk cserélni a későbbiekben. GDDR5 nagy sebességű memóriával rendelkezik. Az ára 60 000 forinttól indul, így a grafikus kártya igencsak megéri a pénzét.

XFX GTS Radeon RX 580 8GB TripleX Edition

RX Vega 56

Nagyon hosszú időn keresztül ez a modell volt az AMD zászlóshajója. A kártya nagyon nagy teljesítmény leadására képes, és a CryptoNight algoritmus használatával lehet a legnagyobb profitot elérni vele. 8 GB memóriával rendelkezik, az ára pedig 75 000 forinttól indul. A magból 100 MHz maximális teljesítményt, míg a memóriából 600 MHz-et lehet kihúzni.

RX Vega 64

A RX Vega 64 a RX Vega 56-hoz hasonlóan a CryptoNight algoritmussal működik a legjobban. Ezzel az algoritmussal lehet például Monerót (XMR) bányászni, ami az egyik legnagyobb kapitalizációjú privátcoin a piacon. Az ether bányászat során is jól muzsikál ez a grafikus kártya, így jó választás lehet ez a modell több szempontból is.

Fontos azonban kiemelni, hogy nem szabad ezt a kártyát túlpörgetni, mert hajlamos a túlmelegedésre.
A többi AMD kártyától eltérően ez a kártya a Polaris architektúrán fut, így a RX Vega 64 hashrátája stabil marad végig, nem csökken, mint a többi modell esetében. A kártyát 6 GB memóriával értékesítik körülbelül 120 000 forint áron.

RX Radeon VII

A RX Radeon VII modellhez elég nehezen lehet hozzájutni a boltokban. Mindehhez hozzájön, hogy a megtérülése is elég hosszú. Habár a bányászat során igencsak jól teljesít, nem valószínű, hogy hosszú sorokban fognak a boltok előtt várni, hogy megvásárolják a felhasználók ezt a kártyát. 300 000 forintos áráért már lehet venni akár 6 darab RX 570 grafikus kártyát is, amiknek sokkal jobb a profitabilitása.

Melyik kártyát válasszuk tehát?

Elég bonyolult objektív módon meghatározni, hogy melyik grafikus kártyát válasszuk a bányászáshoz. A kriptobányászat világa ugyanis hatalmas, több ezer algoritmus fut egymás mellett, és állandóan változik az egész közeg.

Újabbnál újabb modellek jelennek meg a piacon rendszeres időközönként, speciális drivereket fejlesztenek a kártyákhoz, és a bányászkliensek is állandóan fejlődnek és modernizálódnak. A kriptovaluták árfolyama is állandóan ingadozik, és ezek még mind csak a jéghegy csúcsa.

Ennyi faktort tehát nem lehet egyszerre figyelembe venni, így azt sem könnyű megválaszolni, hogy melyik a legjobb kártya a piacon. Így a döntést minden esetben a vásárlóra bízzuk, hogy saját pénztárcája, elvárásai és szükségletei alapján válasszon videokártyát a bányászáshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük