Ezek a kriptovaluta-bányász vállalatok részvényei rendkívül népszerűek most

A Bitcoin bányászvállalatok részvényeinek megvásárlása lehetőséget ad a befektetők számára arra, hogy közvetve részesüljenek a kriptovaluta-ipar növekedéséből és jövedelmezéséből. A digitális eszközök potenciális növekedése mellett a technológiai fejlesztések és a vállalatok üzleti modellje extra hozzáadott értékkel szolgálhat, ami a részvényárfolyamokban azonnal megjelenik.

Jelenleg 21 tőzsdén jegyzett Bitcoin bányászvállalat található, melyek összértéke megközelíti a 28 milliárd dollárt. A Marathon Digital Holdings és a CleanSpark kiemelkedik közülük, ugyanakkor a közeljövőben érdemes lesz a Core Scientific-re, az Iris Energy-re és a TeraWulf-ra figyelni.

Core Scientific (NASDAQ: CORZ)

A Core Scientific 2022 végi csődjét követően sikerrel vette a 11. fejezet szerinti szerkezetátalakítást, 2024 januárjában pedig visszatért a Nasdaq-ra. A mérlegben Bitcoin-pozícióval rendelkező vállalat számára jelentős problémát okozott a Bitcoin árfolyamának a csökkenése és az energiaárak megemelkedése, azonban a CoreWeave felhőszolgáltatóval kötött milliárd dolláros ügylet és az AI-technológiába való sikeres befektetés azt eredményezte, hogy a vállalat részvénye 157%-ot emelkedjen az év első felében, és átlépje a 10 dollárt.

A bányászvállalat meghosszabbította 12 éves AI-szerződését, és 200 MW értékű számítási teljesítményt biztosított a CoreWeave számára. Ennek köszönhetően a vállalat éves bevétele 290 millió dollár hozzáadott értéket teremt, a Core Scientific az év első negyedévében pedig 210 millió dolláros nettó bevételt könyvelhetett el, mely Észak-Amerika legjobb eredményét jelentette.

Iris Energy (NASDAQ: IREN)

Az Iris Energy a fenntartható skálázhatóságra összpontosít, ennek köszönhetően pedig a felhasznált energiája 100%-ban megújuló energiaforrásból származik. Legutóbbi jelentésük szerint májusban 230 BTC-t bányászott ki a 10 EH/s kapacitással operáló cég, mely év végére szeretné megtriplázni kapacitását.

Az Iris Energy is, mint a legtöbb bányászvállalat az AI-alapú felhőszolgáltatások felé orientálódik, az Nvidia GPU-nak köszönhetően a vállalat jelenlegi 260 MW-s teljesítményét év végére 510 MW-re kívánja növelni.

A vállalatnak nincs adóssága, első negyedévüket 8,6 millió dolláros nettó nyereséggel zárták az egy évvel korábbi, 5,2 millió dolláros veszteséghez képest. Az IREN részvény árfolyama jelenleg 13,95 dollár, idén már 105%-ot nőtt az értéke.

TeraWulf (NASDAQ: WULF)

A TeraWulf azzal keltette fel a befektetők figyelmét, hogy az első Bitcoin-bányászati vállalat lett, mely a körforgásba bekapcsolta az atomenergiát a pennsylvaniai Nautilus telephelyén. Ennek köszönhetően a TeraWulf karbonlábnyoma szinte nulla, és 95%-ban CO2-semleges energiát használ. Ennek az újításnak köszönhetően a bányászat 100 MW teljesítménnyel működik, első negyedéves eredményük 42,4 millió dollár volt, mely szinte duplája a 2023-as, 23,3 millió dollárnak.

A vállalat által kibányászott 1057 BTC-mennyiség 8,9%-os emelkedést jelent az előző évhez képest, a bruttó nyereségük pedig 28 millió dolláros volt. A WULF részvény árfolyama 4,5 dollár, ami idén 96%-os értéknövekedést ért el.

A CORZ, az IREN és a WULF részvények alakulása, forrás: TradingView

A tíz legnagyobb, tőzsdén jegyzett bányászvállalat közül érdemes még megemlíteni a Riot Blockchain-t (RIOT), a Phoenix Group-ot (PHX.AE), a Cipher Mining-ot (CIFR) és a Bitfarms-t (BITF).