Kriptovaluta csaláson kaptak egy volt orosz jégkorongozót

800 000 dolláros kriptovaluta csalás elkövetésével vádolnak Oroszországban egy korábbi jégkorongozót.

A vádlott, Igor Musatov (borítóképen), az egykori profi oroszországi jégkorong játékost egy hónapos szabadságvesztésre ítéltek a bűncselekmény miatt. Egy társaság vezérigazgatójának nem sikerült békés úton rendeznie az ügyét Musatovval és ezért volt kénytelen a hatóságokhoz fordulnia.

A TASS orosz hírügynökség szerint Igor Musatovot már korábban is illették kriptovaluta csalással, akkor mintegy 700 000 dolláros (45 millió rubel) csalással gyanúsították.

Musatov tavaly januárban ismerkedett meg egy meg nevezett társaság vezetőjével, magát és cégét kriptovaluta kereskedelemmel tevékenykedő szolgáltatóként feltüntetve. A volt jégkorongos ezután javasolta, hogy mintegy 103 bitcoint szeretne értékesíteni a vezetőnek 45 millió rubeles árfolyamon, ami jóval olcsóbb volt, mint az akkori aktuális árfolyam.

A társaság vezetője elfogadta az ajánlatot és a pénzt a Musatov irodájában lévő asszisztensnek adta át, aki egy titkos kijáraton keresztül elhagyta az épületet.

A vezérigazgató ezután felvette a kapcsolatot Musatovval, aki megnyugtatta, hogy az üzlet a tervek szerint zajlik. A vádlott azonban kámforrá vált és nem kereste többet a lóvá tett vásárlót. Musatov jelenleg a keresett bűnözők listáján van, de addig nem kell bevonulnia a börtönbe, amíg nem születik meg a végső ítélet.

Musatov az eljárás során fenntartotta ártatlanságát és szerinte a vádak egy félreértésből fakadnak. Azt is kijelentette, hogy bizonyítékai vannak ártatlanságára.

Musatov ügyvédje egy interjúban kijelentette:

„Úgy gondoljuk, hogy a kriptovaluta kereskedelem eredményeként kialakult kapcsolatok kizárólag polgári jellegűek. Büntetőeljárásra nincs szükség” – mondta az ügyvéd.

Ha még el is fogadja a bíróság a védelem érvelését, a pénz visszafizetését nem ússza meg a volt jégkorongozó.