Két csoport felel a kriptovaluta hackek többségéért

A blokklánc elemzőcég Chainalysis jelentése szerint a két csoport az évek alatt 1 milliárd dollár értékű kriptopénzt lopott el.

A Bitcoin hálózat indulása óta összesen mintegy 1.7 milliárd dollár értékű kriptopénzt loptak és a két csoport feltételezhetően kormányzati vagy kormányzati csoportokhoz közel álló entitások.

A Chainalysis vezető közgazdásza Philip Gradwell szerint a két csoport továbbra is aktív. Az ellopott kriptók felderítése közel 3 hónapba került, de itt a Chainalysis kihangsúlyozta, az elemzésük nem 100%-ban pontos. A két csoport kilétét, nevét stb. szintén nem tudta megerősíteni a cég.

Szervezett csoportok a kriptovaluta hackek mögött

Az elemzés ugyanakkor véglegesen eloszlatja azt a feltételezést, hogy a hackek mögött magányos kódolók állnak. Az egyik hackercsoportot, amit a jelentés csak Alfa néven nevez, egy szigorú szervezeti struktúra jellemzi.

Feltételezések szerint a csoportnak nem pénzügyi motivációja is van a tevékenységére. A másik kisebb csoportot Bétának nevezi a jelentés, és elsődleges motivációja pénzügyi.

A két csoport a nyomaik eltüntetésére nagy számú tárcát használ és átlagosan, mielőtt átváltanák a lopott kriptót, 5000 alkalommal utalják át egy másik tárcába.

A mixelés és csere után a kriptókat fiatpénzekre váltják az online váltókon és a peer-to-peer helyi váltókon.

A mixeléssel a legszigorúbb AML gyakorlatok is kijátszhatóak

A kriptók fiatpénzre váltására mára a centralizált kriptotőzsdék többsége szigorú pénzmosási gyakorlatokat vezetett be. A mixelés után azonban az így ‘megmosott’ kriptók eredetét még a legszofisztikáltabb AML eljárással rendelkező tőzsdék se tudják felderíteni.

A két csoport a kriptovaluták kezelésének stratégiájában eltér. Az Alfa csoport azonnal mixelni kezdi a kriptókat mialatt a Béta inkább kivár, néha akár fél évet is mire elkezdi mozgatni a lopott kriptót.

A múlt évben több mint 700 millió dollárnyi kriptó esett hack áldozatául és ezek többsége a centralizált kriptotőzsdék sérülékenységének kihasználásából ered. Az összeg háromszor akkora, mint a 2017 szám, mikor mintegy 266 millió dollár értékű esett a hackerek martalékául.

Biztonságos hidegtárca most csak 19 199 forintért. Több mint 1100 támogatott kriptopénz.

2018, egy év amit jobb elfelejteni

A kriptotőzsdék közül a legnagyobb veszteséget a japán Coincheck tőzsde szenvedte el, melyről mintegy 530 millió dollár kriptót loptak el. Ezt követte a dél-koreai Coinrail esete, ahonnan 40 millió dollár tűnt el.

A 2019 se indul jobban. Az új-zélandi Cryptopia tőzsdéről a friss adatok szerint 16 millió USD tűnt el, többségében ETH és más altcoinok, de a napokban a P2P váltó Localbitcoins is elszenvedett egy kisebb hacket.

A kriptovaluták tárolásánál érdemes a következő fontosabb eljárásokat betartani. A lista nem teljes, de segíthet biztonságban tudni a vagyonokat:

  1. soha ne tarts többet a centralizált kriptotőzsdéken, mint amennyit kereskedésre használsz
  2. ne légy lusta aktiválni a két tényezős hitelesítést (2FA)
  3. ha teheted használj VPN-t
  4. tarts a vagyonod offline, papíralapú tárcában vagy úgynevezett hidegtárcán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük