Januárban 500 milliót vesztett a Coincheck, most újra megkapják az engedélyt

A Coincheck legutóbb januárban került a híroldalak tetejére: akkor ugyanis egy hacker támadást követően 500 millió dollárt veszített el a japán kriptotőzsde. Most boldogabb hírrel szolgálnak.

Mt. Gox utáni legnagyobb tőzsdehack

A hacker a tőzsde biztonsági rendszerében használt ki egy sebezhetőséget, aminek következtében 500 millió dollár értékben tudott New Economy Movement tokent lopni a tőzsdétől.

Ezt követően a japán Pénzügyi Szolgáltatási Hivatal azonnali biztonsági fejlesztésre kötelezte a tőzsdét. Megállapításuk szerint sem a pénzmosás elleni készültségükben, sem a felhasználói személyes adatok és letétek védelmében nem feleltek meg a standardnak.

Azóta szerencsére számos változás történt a kriptotőzsdénél. Nem csak, hogy többször tulajdonost váltott, de alapvető frissítéseket is végrehajtottak rajta (nem egyszer a japán kormány nyomásgyakorlásának hatására). Ma pedig már úgy tűnik a japán média végre nyugodt szívvel bejelentette a hírt, amire a nagy készülődés után már számítani lehetett: a Coincheck az év végén megkapja a hivatalos működési engedélyt a japán Pénzügyi Szolgáltatói Hivataltól is.

A tőzsde már novemberben elkezdte újra fogadni a felhasználókat, az engedély megszerzése után pedig minden a régiben fog folytatódni, remélhetőleg hackek nélkül. A felhasználók elviekben észre se veszik a legnagyobb különbséget, azt, hogy teljesen kicserélődött a tőzsdét működtető csoport.

Változások a tőzsdén

Az egyik legnagyobb változtatás, amit végbevittek, 3 titkoscoin, a Monero, a Zcash és a Dash delistázása volt. A Coincheck szerint a tokenek kivezetése a vállalati stratégia része, azonban a lépésnek inkább az engedély megszerzéséhez lehetett köze. A titkoscoinok egy potenciális hacker támadás során megkönnyíthetik a támadók dolgát a letétek anonim kiutalásakor.

A kérdés persze az, hogy a januári botrány után mennyire bíznak az emberek a Coincheckben. Bár akkor a tőzsde kártérítést fizetett a felhasználókat ért veszteségekért, ennek ellenére jelentőset esett a felhasználószáma és kereskedési forgalma.

Ez magyarázható azzal is, hogy a Coincheck a Binance-szal ellentétben például, csak néhány kriptót listáz, ugyanis az elsődleges kereskedési párja a japán jen – bitcoin. Az engedély megszerzésének híre valószínűleg enyhe átrendeződést fog okozni a japán és egyben nemzetközi piacokon, mégiscsak a világ vezető tőzsdéje volt.